Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J78o93s51e44f 88H38e35r87t38l

15. 2. 2023 12:14

Jsem OSVČ a přesto, že samozřejmě používám počítač i mobil, jsem proti povinným datovým schránkám.

1. Jak již autor blogu zmínil, ano, stát mi nemá co nařizovat, jak s ním budu komunikovat, zda mám vlastnit počítač nebo data v mobilu.

2. Místo toho, čím se tady oháněli různí politici v minulosti, aby se data mezi jednotlivými úřady propojila a aby OSVČ kromě podání daňového přiznání nemusely každoročně vyplňovat tzv. Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a sociálku, tady máme "dygytalizáci". Tzn. občan bude i nadále vyplňovat zbytečné údaje, jen to bude ultramoderní a vyvoněný, mámo. Vy starší, co jste to hodili Pyrátům, protože jako "budoucnost pro děti", dobře vám tak. Někteří starší jsou zase v sedmém nebi, že jsou počítačově gramotní a podstata věci jim uniká.

Takže v předmětném případě zpřístupnit mé daňové přiznání zdravotní pojišťovně, kterou nahlásím a sociálce, ať si všechny potřebné údaje vezmou z přiznání a pojistné mi vyměří. Daňové přiznání se může podávat elektronicky už teď, takže žádná DS není potřeba. Pro mimořádné případy samozřejmě musí být zachována možnost papírového podání. Zbytek kontaktů se dá řešit elektronicky tak jako doposud, e-mailem a nevymýšlet další blbiny, které zaplatí daňoví poplatníci.

Piráti jsou zbabělci, kteří neumějí nebo nechtějí do zajetých kolejí zasahovat, stačí, když bude tadleta dygytalizáce, co na tom, že jeden papír nahradí jeden elektronický formulář...

0 0
možnosti

Emailem se toho dá řešit málo. Pokud potřebujete právně validní dokument, uznatelný soudem, pak zapomeňte na email. Pokud potřebujete mít naprostou jistotu, že vaše podání na úřad došlo a že se jím úřad MUSÍ zabývat, také zapomeňte na email. Pokud nechcete, aby si váš email mohl přečíst někdo na cestě mezi poštovními servery, opět zapomeňte na email.

Dalším problémem je digitalizace úřadů mezi sebou. Ale i uvnitř úřadu. Například, pokud úřad drží nějaká data, pak jsou dvě možnosti. Úředník vám uloží, že je máte obstarat. Pokud se vám nechce, musíte explicitně říct, že si je úředník má dohledat v rámci úřadu sám. Chyba v zákonu, mělo by to být opačně - úředník by měl mít povinnost si je dohledat, a teprve když údaje nejsou, žádat je po vás. Dále, už před lety se objevil nápad, že stavební úřad nemá úkolovat vás, jaká všechna potvrzení potřebuje, ale má si je obstarat sám. Tedy vy podáte žádost o stavbu a o zbytek se postará stavební úřad sám. Jenže to nějak neprošlo a nevím, v jakém stavu je to nyní.

1 0
možnosti
Foto

Tady v tom se mýlíte - "Podáte na úřad projekt (solidní projektant vám ho dá kromě papíru i v elektronické podobě) s příslušnou žádostí a úředník vám napíše, co vše dalšího od vás potřebuje. Pokud nenapíše všechno, je to jeho problém a váš důvod ke stížnosti.

Zdroj: https://hlinka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=798132";. Ono totiž až z toho, co po Vás chce dodat, mohou klidně vyplynout další povinnosti. Správce sítí může zákonně požadovat něco, co stavební úřad nemůže předjímat, tedy to v prvotním seznamu nebude. Stejně tak mohou nějaké další dodatečné podmínky vyplynout ze závazných stanovisek dotčených orgánů. A další a další. V tomto bych opravdu výhodu datové schránky neviděl. Nemluvě o tom, že například vydá-li stavební úřad rozhodnutí, které Vám bude doručeno do DS, například Katastr nemovitostí ho bude chtít v originál písemné formě ... tedy buďto musíte někam na Czech Point nebo si vyžádat od stavebního úřadu papírový stejnopis.

Ale tenhle omyl nemění nic na tom, že u DS převládají spíše výhody.

0 0
možnosti

Ale jo, správce sítě může mít další požadavek, to je jasné. Měl jsem na mysli hlavně to, že budu mít písemně kompletní seznam požadavků, který platí v daný okamžik. A žádosti na příslušné úřady vyřídím zpravidla v jednom dni, kdežto při fyzických obchůzkách je to na dlouho. Nemluvě o tom, že tohle by si měl vyřešit stavební úřad sám a neházet to na mě.

Sice netuším, proč by měl chtít katastr papír a proč by ho měl chtít po mně a ne stavebním úřadu, to vnímám jako binec v hlavách úředníků. Každopádně se stavebním povolením můžu zahájit práce, což je klíčové.

0 0
možnosti

Ačkoliv jako neprduch datovku nepotřebuji, zřídil jsem si ji ze zvědavosti, jak to funguje. K jejímu zřízení jsem potřeboval mít vytvořenou i "identitu občana (NIA ID)". Ta se mi teď hodí, když někde ve virtuálním světě potřebuji prokázat svoji totožnost a nemusím kvůli tomu použít poněkud riskantní bankovní identitu (viz poslední případy, kdy se přes falešný link bankovní identity dostal podvodník na účet oběti).

1 0
možnosti

Podle mého názoru pramení datovkofobie některých lidí ze dvou příčin:

1) Mnoho lidí se domnívá, že když nemají datovku, nehrozí jim doručení nepříjemných zpráv (platebních rozkazů a pod.). Že mohou doručení zásilky zapřít, resp. tvrdit, že se jim zásilku nikdo nepokusil doručit. A že je na poště, aby prokázala, že se zásilku skutečně doručit pokusila. Což podle nich neprokáže.

Ale ohua... Fígl je v tzv. fikci doručení. Zásilka se má za převzatou desátý den po dni, ve kterém bylo doručeno avízo o zásilce. A na poště je prokázat, že to avízo doručovala. Vid nedokonavý. Pošta to dnes prokáže celkem snadno - každá zásilka (kromě obyčejných, pochopitelně) je evidována, a jakmile dorazí, tiskne se i avízo. Vše je v systému.

Protože činností pošty je doručovat, předpokládá se, že co bylo určeno k doručení, bylo i doručeno. A z toho vyplývá, že není na poště, aby prokázala doručení avíza, ale je na adresátovi, aby prokázal nedoručení!

Ano, nejsem právník, ale judikáty si dohledat umím.

2) Další skupina má za to, že stát jim nemá co nařizovat. Tedy ani datovky. A tak jsou proti z principu.

U mnohých navíc funguje souběh těchto příčin.

1 0
možnosti

No právě, fikce doručení je obrovské riziko. Někde něco nezaplatíte a zapomenete na to. Bydlíte jinde než v místě trvalého bydliště. Takže se snadno stane, že nepřevezmete výzvu k zaplacení dluhu a jste v exekuci. Datovka je skvělý nástroj, jak takovým problémům předejít. Pokud ji máte a věřitel vám pošle výzvu poštou, má smůlu, u soudu máte dobrou šanci vyhrát. Proto datovku vřele doporučuju každému, kdo je schopen ji zvládnout. A to i osobní. A pokud bydlí jinde, měl by to dokonce pojmout jako povinnost. :-)

0 1
možnosti

P85e10t81r 34M31a55n87d35a

15. 2. 2023 5:29

Nevím jestli se někdo bojí DS. Mám ji tuším od roku 2013. Ale najednou mi stát stvořil další, mám dvě. Ta druhá je na 10 let pozastavenou živnost. Vadí mi ten hurá styl.

0 0
možnosti

Nevím, zda to tak funguje, ale očekával bych, že vám do datovky přijde upozornění (lze automaticky vygenerovat), že vám končí lhůta přerušení živnosti a tedy opět začínají povinnosti. Řada lidí na to zapomíná a pak se diví, že jim přijde penále za neuhrazené pojištění. Pokud by takové upozornění nepřišlo, viděl bych to na stížnost ve smyslu, k čemu tedy tu datovku mám, když nedokážete ani automaticky vygenerovat takovéto upozornění?

0 0
možnosti

P24a32v23e49l 36V61é19b38r

14. 2. 2023 22:04

Nechápete jednu věc: Datová schránka vyžaduje další zařízení - počítač, který je, včetně operačního systému, čím dál tím dražší. Pro člověka, který počítač jinak nepotřebuje, je to jednak náklad navíc a dále je to (pro něj) stresující nutnost s jankovitým zařízením pracovat.

Když dojde dopis, je třeba pouze umět číst (a v pozdním věku brýle). Když dojde datovka, potřebuješ složité technologické zázemí (vč. přívodu elektřiny - což možná brzo nebude samozřejmost).

2 0
možnosti

Pěkná hloupost co píšete. Vše lze zvládnout na mobilu za cca 6000 a to rozhodně není složité technologické zázemí. A ano k mobilu potřebuji přívod elektřiny abych mohl mobil nabíjet. Ale tu má naprostá většina lidí zavedenou.

1 0
možnosti

Z mé strany to nebyla neznalost, s datovkami služebně pracuji přes pět let, o něco déle s blogem a ještě o něco déle s internetovým bankovnictvím. Ani obava, jen nechuť. V jednání s úřady si nelibuji a fronty podobně jako Vy nesnáším. Mimochodem bude mi stačit datovka k povinné výměně OP či řidičáku? Žádost si asi budu moct takto vyřídit, ale stejně mě v tomto případě cesta na úřad čeká. Mohl bych si to vyřídit přes datovku do konce století přerušené živnosti, kterou jsem od milého státu obdržel a nezbyde mi nic jiného než ji používat. Jinak jste to napsal rozumně. Asi jsem se po pěti letech ve státní správě stal anarchokapitalistou;-D však víte, o čem to je. Bohužel je to utopie, tak ten stát budu muset strpět dokud mi datovkou nezašlou můj vlastní úmrtní list;-D

0 0
možnosti

Pokud si musíte s úřadem předat něco fyzického (třeba OP), pak holt musíte na úřad jít. Jakmile lze něco předat elektronicky, datovka je ze všech existujících možností bezkonkurenčně nejlepší.

Jo, vím co je anarchokapitalismus, zjevně mé články občas čtete. :-) Já bych do státní správy pracovat nešel, protože se toho štítím. Leda bych opravdu umíral hlady. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli