Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jejich požadavek se nijak neliší od vašeho požadavku mít všude jen nekuřácké restaurace. Bible není zákonem, aby se s ní dalo operovat u světského soudu. Náboženství pekařky je z hlediska práva na stejné úrovni jako "náboženství" mé, které mi říká, že je nemorální vyžadovat a domáhat se toho, aby mě někdo proti jeho vůli obsloužil či jakkoliv jinak uspokojil mé potřeby a touhy.

Vaše obhajoba pekařky přes náboženství je nesmyslná a nemorální a jakkoliv souhlasím s tím, že pekařka měla plné právo odmítnout zakázku, tak nesouhlasím s vaší obhajobou, protože vím, že jste v tomhle dosti nekonzistentní a své názory otáčíte podle toho jak je to výhodné zrovna pro vás. Nějaké principy, morálka, respekt k cizímu vlastnictví, etika vám nic neříkají a proto vnímám tento váš článek za velmi pokrytecký.

2 1
možnosti
ZH

Jak sám píšete, je nemorální vyžadovat a domáhat se toho, aby mě někdo proti jeho vůli obsloužil či jakkoliv jinak uspokojil mé potřeby a touhy. O tom je celý článek. Protože pekařka zakázku odmítla s odkazem na své křesťanské přesvědčení, vysvětluji podstatu toho přesvědčení, která může jiným zůstat skrytá.

Důraz přitom kladu na to, abych svým přesvědčením nikomu neškodil, tedy nepoškozoval jeho zdraví a podobně. Požadavek na nekuřácké restaurace je právě uvedení do souladu s požadavkem neškodit druhým. Na druhé straně by mě nenapadlo hnát kvůli tomu hospodského před soud.

0 0
možnosti
JK

Proč se náboženství bere jako rasa, a ne jako zda a kterému fotbalovému týmu se fandí? Co by se stalo, kdybychom to tak brát začali?

0 0
možnosti
EH

Nechci se dožít situace, kdy si chci objednat třeba dort a jeden pekař mě odmítne, protože mám jinou víru/barvu pleti, druhý, že dělá jenom veganské, třetí kvůli politiky.

0 1
možnosti
ZH

Myslím, že požadovat po veganském pekaři nějaký masový závin (například) by mělo být na zbavení svéprávnosti. No, minimálně je to krajně hulvátské nerespektování práv druhých lidí.

1 0
možnosti

Dovolím si reagovat stejně, jako v diskusi pod článkem na zpravy.idnes.cz:

Ta pekařka by si měla vzít příklad z hospodského Palivce:

"Host jako host," řekl Palivec, "třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš."

Při tomto přístupu by žádná kauza nevznikla, a nebylo potřeba řešit, kdo je, či není v právu.:-)

1 0
možnosti
BG

Sice chápu, ale jako hostinský bych s některými hosty měl problém. Třeba s někým, kdo někoho okrade, a pak jde lup prochlastat ke mně.

0 0
možnosti
Foto

Já se zase potýkám s problémem, mohu-li si k výročí naší svatby dát upéct dort v pekárně, kde pracuje homosexuál a lesbička a nějakej Arab. ;-(

2 0
možnosti
ZH

Nejen kvůli Gabryšovi, ale zjevně i kvůli vám jsem v článku dvakrát zdůraznil, že nejde o to, kdo to chtěl, ale co chtěl.

0 1
možnosti
BG

Pokud bych byl instalatér, tak bych zase neobsloužil ji, kdyby se jí náhodou stalo něco s vodovodem. Protože náboženské fanatiky neobsluhuju. :-) Ať si na to zavolá otce, syna nebo ducha svatého.

1 0
možnosti
ZH

Vy jste moc nepochopil smysl textu, že?

1 2
možnosti
AT

Byl bych velmi opatrný při zevšeobecňování tohoto příkladu s akcentem na vyznání dotčeného. Touto argumentací můžeme zcela eliminovat zákazy nošení hidžábů a nikábů nebo ještě mnohem zajímavějších úkonů, vyplývajících například z muslimské víry.

0 0
možnosti
ZH

Nevidím problém v nošení hidžábů a tak dále. Problémem ale můžou být ty mnohem zajímavější úkony. Právě proto jsem se v textu snažil dávat důraz na to, že svým (ne)konáním nesmím pokud možno nikoho poškozovat.

0 0
možnosti
PM

P96e66t43r 34M92u89n49z24a28r

30. 10. 2022 18:14

O tomhle případě jsem četl snad už před deseti lety. Akorát tehdy byli všichni zúčastnění muži. To se jedná o jiný případ nebo je z toho prostě šikana pekařů, kterou provádí tato komunita opakovaně?

1 0
možnosti
PM

P71e60t27r 86M38u78n84z68a31r

30. 10. 2022 18:17

Aha, viz Vaše odkazy. jedná se o plánovanou šikanu.

0 0
možnosti
LC

Pěkný rozbor. Jen by mě zajímalo, jak to je s tím hříchem, když homo páry oddávají kněží.

0 0
možnosti
ZH

To si musí přebrat oni ve svém svědomí. Rozhodně to nijak neopravňuje nutit ke splnění zakázky někoho, kdo to neuznává.

1 0
možnosti
RJ

Popsal jste to perfektně. Co kdyby byla ta pekařka muslimka? To by nikoho ani nenapadlo pochybovat o jeho právu zakázku odmítnout.

Je to opět pěkná ukázka toho jak si právě tahle skupina představuje "toleranci". Jakmile jde o práva někoho jiného, je oheň na střeše.

3 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli