Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Včera jsem po dlouhé době sledoval Moravce! Stanjura a Schillerová!

Věcná, nic neřešící debata i o důchodové reformě!;-D

Musím proto souhlasit s titulkem tohoto blogu.

p.s. v Německu se už více jak deset let mluví o zavedení robotické daně:-P

1 0
možnosti
JK

Účetní program je robot jako vyšitý, podobně jako excel atd. Stejně je to zatížené jen DPH, jako každá jiná inovace. A takhle to dopadne s každým robotem. Jsou to jen technické inovace, žádný systémový zlom. Zlomem budou až věrohodní robotičtí sexuální partneři. Pokud to se povede, to uvidíme ten fičák, jak se společnost rychle rozpadne.

0 0
možnosti
JS

Nesouhlasím s tím aby stát nějak zvýhodňoval zaměstnavatele kteří zaměstnají někoho v pokročilém věku. Známou před nedávnem propustili proto, že je zdravá. Za invalidu dostane zaměstnavatel příplatek.

4 1
možnosti
ZH

Z čeho jste vydedukoval, že by to mělo být jak píšete?

0 1
možnosti
JK

J64a66n 57K71a52r45a76s96e71k

26. 2. 2023 21:24

takze nekolik pripominek:

ta vekova pyramida je zoufale precenovany aspekt problematiky duchodoveho zabezpeceni, sam o sobe nas nepohne ani o milimetr dopredu - protoze jak vime, vsechno souvisi se vsim. Jako priklad dam to, co v Nemecku uz davno jako zasadni faktor pro duchody diskutuji (potichu) a s cim se vpodstate kalkuluje.

Autor zde prognozuje krach systemu do 20 let. Tedy, Nemci maji na sporitelnich knizkach 7,5 bilonu Euro. A protoze se system ze dne na den neslozi, tak by (teoreticky stacilo), aby se z tech uspor brala jen 1/4 na prispevek k duchodovemu zabezpeceni. Jeste jednou - ulevime hospodarstvi jednou ctvrtinou vydaju na duchody tim, ze vezmem lidem ty uspory - pak ty uspory staci na 80 let. A ta 1/4 pokreje samozrejme i desetitisice 100 letych duchodcu - z toho je videt, jak je ta pyramida bezvyznamna, kdyz se diskutuji i jine faktory, ktere hraji v hospodarstvi nejakou roli.

k tomu programovani - ano nelze to delat donekonecna, ale je to individualni. Kdybych mel programovat tak, jak to dela dnesna mlada generace - tedy neustale byt v nejakych meetingach a veskera rozhodnuti nechat na nejakych tymech - a tim za nic nebyt zodpovedny - tak to si troufnu delat klidne do stovky. Jestlize se mysli programovat tak, jak se to delalo pred 25 lety, kdy sem byl za to osobne zodpovednej, jestli fabrika rano pojede a nebo bude tejden stat, tak to bych si netroufl.

S autorem souhlasim, ze s rozvojem automatizace naroste pocet potrebnych 'domenovych' programatoru - tedy tech, co budou programovat ty automatizacni prostredky. Ale budou to lide s ohranicenymi firemne specifickymi znalostmi, tedy neco na urovni dnesnich techniku. Ze budou mit takovi lide vystarano, to si nemyslim.

Obecne si myslim, ze se vypocetni technika silne precenuje a soucasny boom neni udrzitelny ani zaplatitelny. (nejaky SAP poradce za 4000/hod, ktery nakonfiguruje nejaky tiskovy sluzby , to ja delam celej zivot u malych zakazniku zadarmo ...)

3 1
možnosti
Foto

R^ Dal jsem karmu, ale ... Proč ono ,,ale". Člověk, co ,,kus", to originál a unikát.Tudíž, těžko nastavit ,,univerzal.mustr". Bylo by to na dlouhou, a nejspíše na zbytečnou polemiku, a nejen na těchto stránkách. Co se generací tzv, husákových dětí týká, nasčítalo se to, že poté, co si užívali svobody, nedívali se dále. A dnes pláčí nad tím, že nebude na jejich důchody. Dávno se zpřetrhaly rodinné generační vazby, které mohly vyrovnávat poměr mezi seniory a lidmi produktivního věku. Těžko se vracet k tzv. volské dani pro muže starší pětadvceti, či dokonce zavádět ,,dań z jalovosti" u žen. Atd., atp. A i programátorům přichází bída. Sama je nahradí AI, neb již předstihuje i své tvůrce;-)

1 0
možnosti
ZH

Nesmíte se tolik koukat na sci-fi. Ta je od reality právě v této oblasti hodně vzdálená. ;-D

A protože co kus, to originál, měl by být odchod do důchodu stanovován právě kus od kusu. Lékařství je myslím už na takovém stupni vývoje, že spolu s pojišťováky dokážou docela solidně odhadnout předpokládané dožití každého jednotlivce.

Moje představa: několik nezávislých odborných lékařů posbírá data, dají své dobrozdání. Pak data anonymně předají pojišťovákům pro ověření odhadu. Myslím, že náklady s tím spojené se musí bohatě vrátit. A tyto zkušenosti lze pak implementovat do nějakého programu, který celý proces odhadů výrazně zlevní.

0 0
možnosti
Foto

No mě to "uklidňování" taky neuklidňuje, protože i mé děti a vnuci budou mít stejnou fyziognomii jako já a mí předci, kterou zkrátka nikdo neokecá.

Nicméně věřím, že zrovna Vy byste byl schopen programovat i v 80, tedy pokud by Vám ještě sloužili i zrak.

3 0
možnosti
ZH

Tak to už sotva, v 80 to nedám. Ale uvědomte si, že dnešní šedesátník je na tom zdravotně o dost lépe, než šedesátník před 50 lety. Tedy i vaši vnuci mají dobrou šanci být na tom ve srovnatelném věku lépe než vy. Pokud se něco zásadně nezvrtne.

3 1
možnosti
Foto

V Japonsku mají systém nazvaný 5 x proč. Jeho cílem je hledání prvotní příčiny problému, protože řešení posledního následku celé řady příčin problém odstraní jen dočasně. Zvýšení věku odchodu do důchodu, pokud to nebude na 100 let státní moloch nikdy nenasytí. Nevím, proč tam uvádíte ten graf, kde je zřejmé, že po 65 letech křivka klesá strmě dolů vlivem úmrtnosti a ochota přispívat na něco, čeho se pravděpodobně nedožijeme klesá úplně stejně.

5 0
možnosti
ZH

Všimněte si, že 80letých je přibližně stejně jako 20letých. Stále vám nedochází problém?

0 0
možnosti
  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,47
  • Průměrná čtenost 2078x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli