Diskuse

Uplatnění principu EET v MHD

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Však takto jsem to myslel - stát nedostane ani těch pár stovek. Pokud se nejedná o důchodce, pak doplácejí i zdravotní a sociální pojištění - a to jsou už větší sumy.

0 1
možnosti
RK

R66a42d19i38m 90K44a26l24a47s

19. 12. 2016 10:56

Já bych moc prosil, aby když už někdo vytváří analogie... vytvořil analogii odpovídající.

Protože to, co pán popsal, vztaženo na návštěvu restauračního zařízení znamená pouze to, že někteří lidé utečou bez placení.

A zatímco potrestaných černých pasažérů bylo a je bezpočet... Ti co chtěli šidit v pohostinství fungovali v pohodě dál bez větších problémů...

To jen tak mimochodem.

Ano, EET asi není nejlepší nástroj, ale časem by měla být jakákoliv nerovnost odbourávána. Protože tady jistě bylo dost těch, kteří vykazovali čestně a pak také dost těch, kteří si něco nechávali domů a těm druhým svými cenami vytvářeli konkurenci, s níž bylo obtížné bojovat... A že hospody zavíraly už i v minulosti, protože se neuživily, nebyl také ojedinělý jev.

Přežili Ti, co byli šikovní a poctiví a přežili i vlci, kteří teď koušou kolem sebe. Ale místo vlka tady už v minulosti mohl být v řadě případů i poctivec. A na to se tak nějak zapomíná...

1 0
možnosti
ZH

Mnoho lidí si spočítalo, že zaplacená pokuta při chycení revizorem je celkově menší, než poctivé placení jízdného. Tak vesele jezdí načerno. To je ekvivalent k těm hospodským. To jen tak mimochodem.

Hospody zavírají z celé řady důvodů - majitel to neumí, špatná poloha, atd. Z těchto důvodů budou vznikat a zanikat hospody stále. To je problém majitele a je v pořádku, že to tak je.

Horší situace je, když podnikatel skončí proto, že už má plné zuby státní buzerace. Tím nemyslím to, že ho stát načapá při krácení daní, ale situaci, kdy podnikatel přiznává vše dle zákona, ale stát na něj uvaluje různá břemena (jako třeba EET) a za i drobné opomenutí ho pokutuje. Říká se tomu překážky v podnikání a stát, namísto aby překážky odstraňoval (jak Babiš kdysi sliboval), naopak přidává další a další.

0 1
možnosti
OH

Sice nesmyslná analogie, ale proč ne, když troubů, kteří něčemu takovému zatleskají, se najde vždycky dost.

0 0
možnosti
AB
MZ

Nezlobte se ale ne. Uplne vazne NE ! Mate pravdu v analogii s revizorem a neplaticimi zakazniky, zbytek je nesmysl. EET nijak nemonitoruje Vas pohyb (oproti Vasemu Androidimu telefonu,kde o tom ani nevite a nevadi vam to) Dopravni podniky se snazily resit dany problem tak, ze se melo platit u ridice (nastup prednimi dvermi a zaplati kazdy). Nikdo tenkrat neprotestoval, ze je to problem kvuli par cernym pasazerum. Kazdy kdo chtel autobusem, bud nastoupil a zaplatil a nebo sel pesky. A tady je to stejne.

V dnesni dobe je pomorne absurdni, ze Vy jako podnikatel si vedete ucetnictvi v elektronicke podobe aby jste vyprodukoval papir, ktery pak prinesete na fin. urad, kde nejaka pani prepise Vas papir do elektr. podoby. Vysledky ekonomiky jednou za pul roku a to jeste hruby odhad.

On-line sluzby a sluzby v cloudu funguji. Bezi na nich dneska cely internet. Nevidim jediny duvod proc by na nich nemohla fungovat financni sprava.

EET neprinasi nic noveho. Kazdy podnikatel ma a mel vzdy povinnost svoje trzby evidovat (nerozumim tomu proc se najenou vsichni divi) a mel je povinnost archivovat 5 let (v papirove podobe) pro pripadnou kontrolu v plnem zneni !

Presun zamestananci z evidencni cinnosti na kontrolni je pozitivnim krokem. Nevidim nejmensi duvod proc bychom meli z nasich dani platit uredniky, kde jejich jedinou cinnosti je prepisovani cisla z lestra do lejstra. Jsou zamestnanci fin, uradu. Jejich prace je vybirat dane a vybirat je od vsech tak jak to uklada zakon a kontrolovat ze se dany zakon dodrzuje.

3 1
možnosti
JK

Máte to nějaké pomotané. EET přináší něco nového, co navíc s účetnictvím moc nesouvisí.

0 0
možnosti
VM

Naprostý souhlas :-) A karma. A za mě veliká.

0 0
možnosti
PN

P74a54v40e14l 88N30o72v91á90k

19. 12. 2016 2:30

Analogie úplně mimo. Pasažéři si nijak nekonkurují. Teze, že o co někdo zaplatí min, o to jiný zaplatí víc, taky nefunguje, protože jde o dotovaný byznys. Atd.

0 1
možnosti
ZH

Konkurence pasažérů v tomto případě není předmětem článku. Článek je o vztahu poskytovatel služby - klient. Stát je vůči občanům poskytovatel služeb, občan je klientem. Daňový poplatník pak služby státu platí. Případné dotace do MHD jsou pro smysl článku irelevantní.

0 0
možnosti
Foto

Karma, máte pravdu a to ani nemluvím o tom, že MHD pobírající obrovské dotace z peněz daňových poplatníků by vůbec nějaké černé pasažéry řešit neměla. I když vlastně to jste zmínil, protože když někdo hřímá, že je třeba zajistit větší výběr daní a současně je pobíračem dotací i privilegovaným plátcem daně, kterému je placení odpouštěno . . . Je opravdu tristní, kam jsme se dostali.

1 0
možnosti

Tu první větu doufám nemyslíte vážně

0 0
možnosti
KL

aspoň by se v MHD nevozili zadara bezdaci, kteří zaberou pul vozu, protože kvůli smradu se k nim nikdo na dva metry nepriblizi. a cerni pasazeri by nezabirali mista tem platicim.

jen to mate zbytecne komplikovane, ale technicke provedeni asi není jadrem vašeho prispevku.

1 0
možnosti
TK

Už aby ten systém, co nám tu slibujete, v MHD byl. Bylo by ideální, kdybych měl zapnuto pouze patřičné zařízení, nebo aplikaci a o nic se nemusel starat. :-)

A mimochodem, chtěl byste, aby to u živnostníků fungovalo jako v MHD nyní, tedy že

1. Kterýkoli den může přijít kontrola a každý živnostník se s ní potká průměrně jednou týdně? :-P

2. "smluvní pokuta" je rovna cca 50 ti násobku nezaplacené částky, tedy ten kdo neodvedl 20 000 dostane pokutu milion? ;-)

3. To že cvaknutou jízdenku nemáte automaticky znamená, že jste černý pasažér, jedete načerno úmyslně, tedy v případě částek v tisících a víc půjde živnostník "bručet", jak je to v některých zemích na západ od nás zvykem? :-P

Jak vidíte, s přirovnáními je potřeba opatrně, každý si může vybrat, co se mu právě hodí. ;-)

0 6
možnosti
ZH

1. Já kontrolu v MHD potkávám tak jednou za rok. Pokud by byl u mě byl FÚ na kontrole každý týden, šel by k soudu za maření podnikání.

2. Za neohlídání všemožných drobností nebo prodlení v dodání hlášení o několik málo dní hrozí podnikateli pokuta až půl milionu. To je to vaše "nemusel se starat"? ;-D Například pokud neodejde datová zpráva o evidované tržbě vinou chyby v přenosu a vy si toho nevšimnete, § 29 odst. 2 a) zákona 112/2016 Sb. Za takových podmínek se opravdu vyplatí podnikat... ;-D

3. Platil jsem pokutu i za to, že jsem sice odvedl DPH, ale zapomněl jsem podat přiznání. Upozorněn jsem na to byl až po roce a půl (absurdní, FÚ to musel vědět dřív), takže se tam projevilo i penále. Což je fakticky totéž, co píšete vy. Zákon o EET umožňuje celkem snadno zlikvidovat vaší živnost, § 31.

8 0
možnosti