Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

carolusI

22. 4. 2011 16:28
Dobrý článek

Ale kdo má zaslepené oči závistí, logické argumenty nebere. Znám práci jako zaměstnanec i jako živnostník. A pár let před důchodem jsem se raději nechal zaměstnat.  Je to totiž větší jistota, než podnikání.  Živostníkovi se třeba chvíli daří ale stejně rychle se dostane do neřešitelných problénů.  Stačí, když se sejdou dvě nebo tři nezaplacené zakázky za sebou. O tom by vám mohl vyprávět každý živnostník.  Dobrý a spolehlivý zaměstnanec má celkem jistotu, že si ho zaměstnavatel bude držet, i když se třeba chvíli nedaří.  A pokud firma padne, o zaměstnance se alespoň nějakou dobu postará stát. Živnostník třeba tři měsíce pracuje a zaplaceno nedostane a stát mu neodpustí pojištění ani mu nedá podporu aby se nemusel pást.  Je zajímavé, že větší firmy si na spoustu prací najímají živnostníky. Živnostník je totiž vyjde levněji a když pro něj nemají práci, tak se o něj nemusí starat jako o zaměstnance. Doporučuji každému nespokojenci - začněte podnikat a pak přijdte povyprávět jaké to je.

0 0
možnosti
RJ

RenataZ

22. 4. 2011 15:56
Jeden bod chybí

A všechny chyby uhradí ze svého.

0 0
možnosti
BC

BezPrace com

22. 4. 2011 15:53
Dobře napsáno!

R^R^R^

0 0
možnosti
AP

adelayde

22. 4. 2011 15:46
na živnostnících stát neprodělává

Je pravda že změstnanci soukromých firem státu odvádějí na daních víc.

Na druhou stranu existují nezaměstnaní nebo lidé na podpoře, které stát naopak plně financuje.

Živnostnici se pohybují někde mezi tím. Shánění práce není jednoduché a vyplnění prostoru mezi tím co zvládne velká firma a těmi co nepracují je pro stát potřebné i finančně výhodné.

0 0
možnosti
VB

velky bratr

22. 4. 2011 15:10
Ono je to hlavne o danich - jen zivnostnici je plati primo

Zamestnanec se nemuze rozhodnout nezaplatit dane, takze od nej statu nebezpeci nehrozi. Ale kdyby bylo zivnostniku moc a odmitli to, stat s tim nic neudela a proste nebude mit penize. Proto se system svobodneho podnikani tolik boji a proto vznika neustale nova a nova propaganda.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

22. 4. 2011 15:56
Re: Ono je to hlavne o danich - jen zivnostnici je plati primo

No viděl bych ještě jeden důvod - klasické "divide et impera". Pokud jsou různé skupiny "rozeštvány" (vybudí se závist jedné vůči druhé), snáze se prosazují nepopulární opatření tu proti jedné, tu zase proti druhé......:-/

0 0
možnosti

lubossula

22. 4. 2011 15:03
no to je ale pitomina.

Argumentace, ze zamestnanec si po prichodu do prace zajisti praci sam je stejna, jako kdyby opacne si mel zivnostnik praci sam udelat. Jestli ze se nekdo stane zivnostnikem ci podnikatelem a zamestnava nekoho, je soucasti jeho prace zajistit praci tem, ktere si najal. Nebo je to pracovni naplni nejakeho jineho jeho zamestnance.  

0 0
možnosti
VB

velky bratr

22. 4. 2011 15:11
Re: no to je ale pitomina.

Takze zivnostnik dostane zaplaceno i kdyz nic nedela? No, u statnich zakazek asi jo, ale na beznem trhu nikoliv. Takze ano - pokud zamestnanec nenajde nic, cim by mohl byt svemu zamestnavateli uzitecny, nemel by dostat zaplaceno aby se to srovnalo.

0 0
možnosti
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

22. 4. 2011 14:57
Dodatek...

Ono tady se to zase přesunulo do typické roviny - o závisti atd. ale já nikomu nic nezávidím, mně nejde primárně o to, jestli má někdo nakonec více či méně, ale o to kolik odvede do státní kasy, protože všechny veřejné služby používáme bez rozdílu. Zaměstnanec odvede bezmála 50% výkonu státu (schválně si spočítejte čistou mzdu ze SH).Když se ten samý člověk zaměstnaný v mezinárodní firmě stane ze dne na den živnostníkem, tak začně inkasovat víc peněz a ještě míň odvede - tady už můžu akorát spekulovat,kolik od něj stát uvidí, ale v drtivý většině případů se 50% ani zdaleka nepřiblíží.Takže nejde o to kdo má nakonec víc,či míň, ale jakou měrou se zasadí o plnění státní kasy... Určitě se tu najde spousta živnostníků v diskusi, tak mohou anonymně napsat,kolik % na daních odvádějí.. Bylo by to zajímavé a diskuse by se mohla začít opírat o nějaká snad i důvěryhodná fakta...Takže vážení z mých nemalých peněz jde do státu 47% a jestli mám či nemám dovolenou ted nehraje roli, to je věc firmy. 

0 0
možnosti
VB

velky bratr

22. 4. 2011 15:16
Re: Dodatek...

Zivnostnik ma znatelne vetsi naklady na vlastni provoz zivnosti, to jen tak mimochodem.

Druha vec je, ze nejaky cas platili zivnostnici minimalni dan, tedy nezavisle na tom, zda se jim zrovna darilo, a ta byla nekdy srovnatelna s trzbou. Napad na jeji znovuzavedeni se jsite zase brzy najde.

Faktem je, ze soucasne agregatni zdaneni obvykle presahuje 70% - musite pripocitat vsechna cla, spotrebni dane i dph, proste agregat toho, jak velkej kousek vam zustane na nakup realne hodnoty neceho.

Kdyz se za c.k. zvedly dane na 9% byl z toho poprask a povazovalo se to za hrozive. Kdyz se ucime o historii, tvarime se, ze desatek byl neco strasneho - byt jej slo platit v produkci (a nebylo nutno uzivat zadnou bezcennou papirkovou menu) a byl jen 10%

.Problem je prave v tom, jak obrovsky stat narostl a jak se za posledni stoleti dotahla politika polarizace spolecnosti. Vsichni premysli, zda nema nekdo nahodou o korunu vic a utika jim stovka do kanalu.

0 0
možnosti
PH

petrph

22. 4. 2011 14:35
ale, jo, klidně

Teda, když se tam přidá podstatný  paragraf, "zaměstnanci dostanou jak výplatu všechno co dostane zaměstnavatel při prodeji výsledku jejich práce".:-)

0 0
možnosti
IX

IfčaX

22. 4. 2011 14:42
Re: ale, jo, klidně

Proč tohle? Copak živnostník dostane všechno, zač prodá výsledek jeho práce pak jeho odběratel?

0 0
možnosti
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

22. 4. 2011 14:26
Demagogie a mystifikace

Stručně a jasně to jde vyjádřit následovně.Všechny tyto rozdíly živnostník Vs. zaměstnanec(jiné náklady, jiná dovolená. viz body v článku) jsou prostě jasně dané a v případě nevýhody pro jeden typ prac. poměru jsou i jasně kompenzovány. Správný živnostník bude vždy inkasovat za práci ze zjevných důvodů více pěněz, než kdyby to dělal jako zaměstnanec ve firmě.Na jeho inteligenci a schopnostech je,aby si to všechno spočítal, pokud na to nemá, tak ať se nechá zaměstnat.Můžeme si dát za příklad jak zedníka tak IT freelancera-na živnosťák dostane o poznání víc, to je bez debat. Právě tento rozdíl oproti zaměstnanci vyjadřuje to, že firma mu neplatí pomůcky, neplatí mu dovolenou atd. Je to na něm jak si s tím větším balíkem hospodaří a kolik zaplatí na soc.atd.To je ta KOMPENZACE. Uzurpovat si ale ještě morální právo na další výhody a odvádět mnohdy směšné částky z poměrně vyšších částek, už mi v pořádku nepřijde a jestli to někdo označuje za závist, tak se šeredně plete.Jde spíš o férovost.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

22. 4. 2011 14:30
Re: Demagogie a mystifikace

Máte v tom trošku zmatek, ale to se stává i při zapnutém božském modu.

0 0
možnosti
A

ajsek1

22. 4. 2011 14:25
díky, pěkně napsáno

zdravím poctivé OSVČ i zaměstnance

0 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli