Hnutí za zjednodušení zákonů

2. 10. 2021 16:21:32
Diskuze pod mým předchozím blogem mě ponoukla k tomu, že bych se mohl pokusit uvést věci do pohybu. Pokud se mi to povede, slibuji, že včas vycouvám a do parlamentu nevkročím. :)

Jaký je současný stav?

Máme inflaci zákonů, které jsou nesrozumitelné nejen běžnému občanu, ale už s nimi mají problém i právníci. Některé zákony si navzájem odporují. Už před lety mi jeden známý soudce říkal, že právě z posledních dvou uvedených důvodů začíná být problém některé lidi odsoudit.

Každý zákon má zpravidla i nějaké nástroje pro svou vymahatelnost. Nevymahatelný zákon je k ničemu, je to zbytečný balast hodný k odstranění. Což na jedné straně zaměstná nějaké úředníky dohlížející na dodržování zákona, na druhé straně to ukrojí nějakou svobodu občanům, na které se takový zákon vztahuje. Pokud k tomu přičteme, že už nikdo není schopen znát a tedy ani dodržet všechny zákony, které se na něj vztahují, dostáváme se do situace, že prakticky každý občan této země může být potenciálně za něco stíhaný. Myslím, že zde platí jednoduchá rovnice: více zákonů = méně svobody.

Už několik volebních období hledám partaj, která by měla ve volebním programu na prvním místě nejen zeštíhlení státu, ale také zásadní redukci našich zákonů. Snad taková skupinka je, není ji ale vidět. V podstatě každá partaj nějakým způsobem usiluje o moc, tedy nabízejí hlavně sliby co pro koho udělají, málokdy způsob jak to udělají. Partaje, které se do zákonodárného sboru dostanou, jen přidávají další zákony, přílepky, přílepky k přílepkům a systém bobtná k neúnosnosti.

Jaké řešení bych si představoval?

Dle mého názoru by bylo třeba věnovat nejméně celé jedno období k pročištění zákonů. Tedy vyházet zákony zbytečné či nadbytečné, odstranit duplicity, odstranit rozpory(!), přeformulovat zákony tak, aby byly srozumitelné minimálně člověku, který má aspoň maturitu. Jak mám dodržovat nějaký zákon, který není srozumitelný a k němuž jsou nějaké výklady, které navíc nejsou jednoduše veřejně dostupné? V takové situaci nemám šanci. Pokud se bude úředník při řešení nějaké mé věci řídit jakýmsi výkladem, který já nemám a který není v souladu s tím, co si já mohu přečíst (a pochopit!) v zákonu, jakou pak mám šanci na vymahatelnost mých práv?

Zákon by měl být od samého počátku napsán tak, abych mu mohl správně porozumět i bez výkladu. Je-li k nějakému zákonu zapotřebí výklad a ten výklad je závazný pro posouzení mé záležitosti (úřadem či soudem), měl by být ten výklad součástí zákona. Samozřejmě veřejně dostupný, stejně jako zákon samotný.

Zkusím tedy uchopit problém za zcela jiný konec, patrně velmi neobvyklý. K tomu, aby bylo možné navrhovat změny zákonů, je zapotřebí dostat se do parlamentu. Ale už není nutně zapotřebí být ve vládě. Pravda, většina (zpravidla také vládnoucí) má jednodušší pozici v rozhodování o změnách v zákonech, ale není to nezbytně nutné. Pokud by v parlamentu byla síla, která by se starala výlučně o čistící funkce a neusilovala by o vládu, je tu snad šance, že v některých situacích získá další potřebné hlasy tu či onde.

Jak by mohlo hnutí za zjednodušení zákonů fungovat v reálu? Po zvolení do parlamentu se neúčastní žádné vládní koalice. A to ani v případě, že by se mu podařilo získat nějaký významnější počet hlasů. Být ve vládě znamená mít moc, moc korumpuje a zkorumpovaný člověk pak nemůže být dobrým čističem. V kontextu aktuálně rozložených sil pak může vybírat zákony, jejichž pročištění či zrušení může být v dané politické konstelaci průchozí. Je to sice práce na více než jedno volební období, ale toto dle mého názoru může mít pro všechny občany asi největší přínos.

Program hnutí by tedy mohl být velmi jednoduchý: zjednodušení legislativy a zvýšení její srozumitelnosti. Nic víc, žádná sociální, hospodářská, zahraniční politika ani nic dalšího. Tomu nechť se věnují strany, které chtějí vládnout. Hnutí by toliko tlačilo na jednoduchost a srozumitelnost změn v legislativě.

Máme tu situaci, ve které téměř 40% lidí k volbám vůbec nechodí (často ze znechucenosti z politiky) a další procenta, kteří sice chodí, ale někomu to hodí spíš ze zoufalosti než z příchylnosti k té či oné partaji. Proto tu vidím docela slušný potenciál získat hlas lidí nabídkou (a také reálnou činností) - nebudeme vám slibovat nic, co nemůžeme splnit, nechceme vám vládnout, nebudeme se starat o vás ani proti vám, budeme jen a pouze čistit legislativu od balastu a už jenom tím vám zjednodušíme život a zvýšíme jeho kvalitu, pokud se dál postaráte sami.

Pokud tento nápad zaujme další, kteří by se chtěli přidat, budou vítáni. Napište mi na zjednoduseni.zakonu@email.cz (prosím jen vážně). Pomohu káru roztlačit a pak včas zmizím. Případně mohu dělat za drobné přilepšení k důchodu (až toto bude aktuální, asi už v důchodu budu) maskota nebo správce webu. Do parlamentu rozhodně sám jako osoba nechci. Nápad je k volnému použití a pokud ho někdo jiný zrealizuje beze mě, budu jen rád a můžu mu při dalších volbách slíbit svůj hlas.

Určitě mi někteří napíší, že jsem naivní, nebo budou mít cukání mi to napsat. Jistě, může se jednat o slepou uličku. Pokud se to však nezkusí, nebudeme vědět, zda vypouštěním tabákového dýmu do vody zlato vzniká nebo ne.

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 2.10.2021 16:21 | karma článku: 16.32 | přečteno: 228x

Další články blogera

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 794 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma článku: 24.07 | Přečteno: 695 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma článku: 11.54 | Přečteno: 684 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 369 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 471 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2082

Čacký junák s pohledem upřeným do dáli

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...