Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Medle by sice někde pomohlo zjednodušení, ale občas je naopak vhodné další upřesnění, protože různí vykukové se snaží najít díry v zákonech a ty je třeba včas ucpávat.

0 0
možnosti
ZH

Můj názor je, že každé upřesňování vede v konečném důsledku k dalším dírám. Obecné pravidlo bývá často spolehlivější a hůře obejitelné než detailní předpis.

0 0
možnosti
Foto

Doplňte s, prosími:

Je dovoleno to, co není ZÁKONEM zakázáno. A s tím budete mít zásadní problém při zjednodušování zákonů.

0 0
možnosti
LV

Musím se přiznat, že jsem nečetl Vaše předchozí články o zjednodušování zákonů (napravím to).

Souhlasím s tím, že právní řád je složitý, mnohdy až zbytečně detailní, ale bohužel jsme to my, občané, kteří to vyžadujeme. Obecně ztrácíme, resp. po desetiletích totalit jsme ztratili, schopnost sami se bránit. Očekáváme to od státu.

Typickým příkladem jsou zákony proti "šmejdům". Tyto praktiky podle mého názoru naplňují všechny znaky podvodu, možná i vydírání (prodej zboží, jehož vysoká cena neodpovídá nízké kvalitě zboží samého i služeb s ním spojených, zadržování kupujících na místě, odkud se obtížně mohou vrátit domů, pokud nenakoupí). Problém je v tom, že existuje poměrně významná skupina lidí, kteří přesto, že už mají vlastní negativní zkušenost, přestože jsou neustále ze všech stran informováni o šmejdských praktikách a o tom, jak se jim bránit, opakovaně "šmejdské" akce vyhledávají, navštěvují, opakovaně se nechávají okrást a opakovaně vyžadují další a další právní ochranu. Takoví lidé si zaslouží být zbaveni svých občanských práv. Ale bohužel,. je jich hodně, navíc jsou to zodpovědní voliči, jsou marketingově zajímaví (bezbranní stařečci, kteří opakovaně přicházejí o životní úspory), takže pokud jako zákonodárce do toho nějak zasáhnete - ve smyslu zdravého rozumu, tedy ve snaze tuto úpravu zjednodušit - můžete si být jist, že v příštím volebním období už zákonodárce nebudete...

0 0
možnosti
ZH

:-) Je to možné. Vidím problém kromě jiného v přemíře detailů. Namísto jednoho podvodu jich máme tisíce (no, zatím 4) a pokud ten nějaký konkrétní není v seznamu, nastanou potíže s vymáháním práva. Přitom je to jednoduché - natáhnul mě na ceně, přičemž zneužil mého slabšího postavení (jsem starý, už mi to nemyslí) za použití nátlaku.

0 0
možnosti
TT

Je to marný a zbytečný. Drtivá většina lidí zúčastňujících se voleb se rozhoduje pomocí podobných struktur nervového systému jako při volbě mezi Výměnou manželek a Star Dance. Škoda každé vteřiny.

0 1
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli