Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

O víře toho bylo napsáno mnoho, je pojímána a definována z různých hledisek, především pak ve dvou významech, a to gnoseologickém, což se dá vyjádřit "věřit, že...", "věřit čemu", nebo v psychologickém a náboženském významu, což se dá vyjádřit "věřit v co". Že by ale podmínkou víry bylo její aplikování, jinak se nejedná o víru, je pouze váš svévolný výmysl. Ostatně, co přesně podle vás znamená aplikace víry? A co to je "bastl"? To slovo v češtině neexistuje.

0 0
možnosti

Někteří říkají, že věří tomu či onomu, ale nežijí podle toho. To není víra, ale bastl. Chcete-li být konzistentní a důvěryhodný, musíte žít v souladu s tím, čemu věříte, nebo co jako svou víru předkládáte ostatním. To platí pro jakoukoliv víru (přesvědčení), nejen náboženskou.

Zbastlit: https://cestina20.cz/slovnik/zbastlit/

Bastl je pak podstatné jméno utvořené z uvedeného slovesa.

0 0
možnosti

Souhlas a poděkování za blog.

0 0
možnosti
Foto

Pro věřícího je Písmo svaté nadpozemským zjevením Božího slova lidstvu, a jako takové musí zůstat neotřesitelným základem všeho náboženství i všeho jednání, které se nějak náboženství dotýká. Toto neplatí jen pro protestanta, který akceptuje učení kazatele jen natolik, nakolik je v souladu s Písmem. Platí to i pro katolíka, který na jedné straně odvozuje autoritu Písma od církve, ale na druhé straně připisuje Písmu nadpozemský původ učením, že vzniklo s pomocí Ducha svatého. Dualismus je zde vyřešen tím, že jen církev může vydávat konečné a autentické – neomylné – interpretace Písma. Obě učení předpokládají logickou a systematickou jednotu celku posvátných písem. Překonání potíží, které plynou z tohoto předpokladu, je jedním z nejdůležitějších úkolů náboženských doktrín a bádání.

0 0
možnosti

:-) No, někteří to tak chápou (jak píšete), někteří to mají jinak. Důsledně nadpozemským zjevením je pouze Korán (protože to tak Mohamed prohlásil). V případě Bible lze najít tvrzení, že Písmo je vdechnuté Bohem, což si někdo vykládá jako diktát, jiný jako inspiraci. Textů výslovně diktovaných (tedy z důkazního hlediska, budeme-li analyzovat text a předložená tvrzení) je velmi málo, zejména se jedná o desatero, nebo nějaké příkazy ohledně konkrétních historických událostí v SZ.

0 0
možnosti

Rozumím tomu, že někdo věří v boha, že věří v živého boha, ano, v tom případě je předmět jeho víry živý. Co je to ale věřit v křesťanství (islám, marxismus...)? Učení je určitý systém myšlenek a představ a systém není přece živý a nemůže být ani předmětem víry. Například křesťanem se člověk stane, když je pokřtěn, ale jestli pak také věří v Krista, to je jiná věc.

0 0
možnosti

Jde o to, že pokud někdo v něco věří, pak je aplikace zásad víry do jeho současného života nutná. Jinak to není víra, ale póza.

1 0
možnosti

Stručně a výstižně, karmaR^

0 0
možnosti

Jasně, věř, a Víra Tvá Tě uzdraví ... kurňa, ale co Zbyšku s řečenou moudrostí činit mám já bezvěrec, když se už můj dědek vod otca - ne ten Tvůj vod otca - dal ve dvacátých letech minulého století vypsat z katolické církve, a já jsem, už sedmdesát let plus, od té doby jen geneao bezvěrná třtina větrem se klátící ?! ;-)

0 0
možnosti

Ty patříš do řady těch, kteří věří, že nevěří. ;-D

0 0
možnosti

Na rozdíl od toho muslima je "křesťan" nejednoznačný a mlhavý pojem. Kristus toho oproti Mohamedovi řekl relativně málo; navíc je si možno vybrat ze čtyř verzí a není žádná záruka, že ho citují spolehlivě. Takže křesťan má poměrně široký prostor pro vlastní interpretaci a nemusí se příliš ohlížet na názory apoštolů a evangelistů, natož pak na Starý zákon, který je s Novým ve zjevném rozporu.

1 0
možnosti

Křesťan má (díky Bohu!!! :-)) mnohem víc volnosti než muslim. Proto lze také snáz aplikovat křesťanské učení na současnost. Základní zásadou při tom je - pokud možno jiným neškodit. Takový lenoch jiným škodí, proto je křesťansky legitimní nechat ho napospas svému rozhodnutí a necpat mu silou mocí sociální dávky.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS