Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Ach jo, kdyby hloupost nadnášela... tak váš blog lítá. Virus se šíří v kapénkách a zejména v aerosolu. Takto i přežije nejdéle. A proti obojímu vás FFP2 chrání. Není to ochrana 100%, ale výrazněji snižuje riziko, že při kontaktu s nakaženým onemocníte (resp. dostanete takovou dávku viru, která spustí onemocnění).

Kdo hledá problémy, vždycky je najde, ale ten váš blog jsou jenom pusté žvásty. A lži, pokud píšete, že respirátory nechraní nijak. Jste hlupák.

2 0
možnosti
JH

Je škoda, že věnujete takové úsilí psaní nesmyslů namísto přemýšlení. A co vše vás dostane do kolen, to je úsměvné. Ale možná chcete jen pobavit. Tak se pro nezbytné kontakty oholte, nasaďte si respirátor bez výdechového ventilu a doufejte....Jo a kapesníky se svými sajrajty házejte klidně do směsného odpadu, jsou tam i horší.

0 1
možnosti
KB

Vám se nechce ten respirátor nosit :-)... celkem vás chápu. Ale použil jste stejnou taktiku, kterou používají naši politici, když nás chtějí přesvědčit o nějakém svém nápadu a to mně na tom článku vadí. Politici si prostě vyberou články a různá tvrzení na internetu, která podporují jejich verzi a o ostatních článcích, které to zpochybňují, případně zastávají jiný názor, neinformují.

Na internetu lze totiž nalézt i články a tvrzení, že respirátory o několik procent snižují riziko nákazy. Případně jste se nezmínil o respirátorech z nanovláken, které v sobě mají menší "otvory", takže jsou trochu úspěšnější. Dále jste se nezmínil o doporučeních, jak dlouho se má jeden kus nosit aby se předešlo problémům.

A také jste nenaznačil, jak by to šlo udělat bez respirátorů.

0 0
možnosti
ZH

Pane, jestli jste si nevšiml, já nijak neomezuji svobody jiných ani jim nic nenařizuji. Protože ani nemůžu. Ani nejsem odborník v daném oboru. Ale vláda může a má mít k ruce odborníky, proto má svá nařízení a omezení řádně zdůvodnit a vysvětlit. To nedělá. Já můžu použít zkratku, vláda ne.

Co se týče doporučení o době a způsobu nošení respirátorů, to se má opakovat pořád dokola každý den, v televizi, rádiu, internetu. S jasně srozumitelným zdůvodněním, co se může stát, když to člověk nedodrží. Nic takového se neděje. A tak jsem třeba zrovna včera musel donutit své staré rodiče vyhodit respirátory, se kterými byli v nemocnici. Protože by ten respirátor klidně otáčeli dál další dny.

V takové situaci je pak rouška podstatně bezpečnější, než respirátor. A na volném prostranství v bezpečné vzdálenosti od jiných lidí bez zakrytí dýchacích cest. I v zastavěné oblasti.

0 0
možnosti
PP

Nebojte, někdo přijde s povinným holením po vzoru Ruska a nařízení Petra I. Velikého.

A nebo jinak, pokud nejste schopen plnit vládní nařízení, budete sedět doma.

0 0
možnosti
ZH

;-D Já doma sedím, protože naštěstí mohu. Ale když musím ven, cítím se tím vládním nařízením dost ohrožen.

0 0
možnosti
VP

Jste laik. Virus projde i prezervativem. Póry v materiálu jsou vždy větší než virus. Laicky řečeno projít prezervativem je pro virus cesta dlouhá několik stovek kilometrů (jsou tam serpentiny, jednosměrky a slepé ulice, nikoliv dálnice) a taková cesta trvá několik desítek (stovek) hodin.

Rouška, prezervativ, chirurgické rukavice nebezpečí nákazy vždy prudce snižují. Ale nikdy toto nebezpečí zcela neodstraní.

2 0
možnosti
ZH

Ano, jsem laik. Ale občas jsem dával pozor při hodinách fyziky. Takže vím, že pokud chcete protlačit nějaké množství vzduchu přes štěrbiny, vnikne v nich docela slušný průvan. Možná bych byl ještě schopen dohledat, jak to spočítat a spočítat tlak vzduchu ve štěrbině. V tom průvanu pak lítá ledacos, co projde tou štěrbinou. Pokud neprojde, ucpe ji. Virus většinou štěrbin v respirátoru projde naprosto v pohodě, pokud se dostane z kapénky. Z té se dostane docela rychle a ulpí na materiálu. Průvan ve štěrbině má samozřejmě "snahu" strhnout vše, co zužuje štěrbinu a není pevně přilepené ke stěně.

Chcete-li srovnávat propustnost částic u respirátoru a prezervativu, zkuste přes prezervativ dýchat aspoň 10 minut. Vsadím se, že vás pak takové nápady doživotně přejdou. ;-D

2 0
možnosti
OR

Bohužel máte pane Hlinko ve všem co jste napsal pravdu.

2 0
možnosti
SR

Při vaší erudici vládě poraďte, třeba budete chytřejší než ostatní odpírači. Jak je vidět z diskuse, máte na všechno odpověď, i když svéráznou. Ale prosím neříkejte, že úplné uvolnění a izolace starých a nemocných něco vyřeší, to tu plká kdekdo. Jen těch koncentráků pro ty ohrožené se nějak nedostává.

0 2
možnosti
ZH

Jak vám to nějak citlivě říct...

Já nejsem v žádném případě odpírač, jsem si plně vědom základních rizik spojených s viry. Naopak, snažím se chránit své zdraví účinným způsobem, nikoliv placebem dodávajícím falešné pocity o ochraně.

2 0
možnosti
LP

Jsem zvědav zda mě čeká další ban. Fakta: autor a většina čtenářů absolutně nevědí o čem mluví. Vše co autor článku vyvozuje je chybné - mám to uvést na pravou míru?....nebudu, je to jako házet perly sviním (ale odpovědi najdete při studiu aerodynamiky, zejména aerosolů). Pokud jste líní, stačí vyhledat testy filtrační účinnosti respirátorů.

1 2
možnosti
ZH

Řeč není o aerosolech, ale o virech, které zůstanou po vsáknutí nebo vyschnutí toho aerosolu. Takže uvádějte na pravou míru.

Filtrační účinnost FFP2 je 95% pro částečky o velikosti 600 nm. Podle normy má zachytit i nějakou část částeček o velikosti 200 nm. Virus je stále menší, tedy tam není ochrana žádná. Co se stane s virem, který se dostane z aerosolu?

Připomínám - podle výzkumů může virus "přežít" na pevném povrchu mimo aerosol několik hodin.

2 0
možnosti

a čemu se divíte? Já jsem zas nakoupil respirátor ffp3 s výdechovým ventilkem, ale ouha, respirátory s výdechovým ventilkem nejsou povolené. Prý bych chránil jen sebe, ale ne ostatní. No proč bych je měl chránit, když každý je povinen chránit respirátorem sám sebe?

6 1
možnosti
OU
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli