Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den všem, moc pěkná diskuse, děkuji za ni. Trošku se zamýšlím, zda mám více dávat najevo své postoje, protože jak někteří diskutující vydedukovali, že jsem příznivec EET, tak to je mi záhadou. Já považuji celé EET za ztrátovou věc (a to nejen z hlediska podnikatelů a spotřebitelů, ale zejména z hlediska státního rozpočtu). Podrobnosti by byly na samostatný článek.... zdaleka nejzávažnější přitom není finanční ztráta, ale společenský dopad ve smyslu navyšování překážek pro samostatné podnikání a s tím spojený postupný pokles schopnosti obyvatelstva si počínat nezávisle na státní moci. Která je jednou vedena jako "demokratická", za chvíli "autokratická", pak "totalitní" atd. Já si vždycky při těchhle naháňkách na určitou skupinu lidí (EET je ostrá naháňka na živnostníky, beze sporu) vzpomenu, koho si Němci zvolili v roce 33 - některým se to sice moc nepozdávalo, ale pak se vlastně všichni přizpůsobili a šli v rámci možností budovat kariéru. Vždyť šlo jen o to, udělat ve společnosti pořádek, a na tom přece není nic špatného, že ano.... Jen budoucnost tak ukáže, co aktuálně máme navoleno my v ČR. - - - Jinak soudím, že si Babiš od EET slibuje zavedení co nejtěsnější evidence veškerých činností, aby se pak mohly dobře modelovat jednotlivé varianty zvyšování daní. - - - Závěrem, milí diskutující, kvalita některých příspěvků zde v této diskusi je poněkud otřesná. Buď se jedná o výkřiky/bláboly nebo invektivy, v lepším případě jsou ta psaní off-topic (ok, něco se dá, a pod něco bych se podepsal i já). Ovšem, rozhodnutí nepovolovat diskusi si podržím. Stejně bych to hodně hrubě promazal, tak proč si takto lacino dělat nepřátele. Zdravím všechny, zatím nashledanou váš Josef Košíček

0 0
možnosti

Zásadní problém je v tom, že žvanění o postihu řemeslníků s brašnou je lež. Jedná se o daňové úniky t.zv. svobodných povolání v řádu mld Kč. Proto ten útok na další etapy EET. Pokud by šlo jen o ty řemeslníky, ani pes by neštěkl.

0 2
možnosti

A proto je třeba plošně postihnout i ty, kteří mají živnost doslova jako melouch, při zaměstnání, nebo k důchodu. Že? 8-o

0 0
možnosti

Tak on p. Košíček diskutovat umí, ale na cizích pracovištích, ze svého má zřejmě hrůzu. Není divu.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Hlinko, moc, resp. vůbec si nerozumíme. Já nijak nepopírám, že jsou živnostníci s rozsahem činností, jak modelujete. Ovšem to je na úrovni melouchaření, nebo by to ještě tak sedělo na švarcsystém. Nevím, jakou máte aktuální praxi s vedením malé firmy (třeba toho živnostníka s ročním obratem třeba mezi 3M a 5M bez DPH). To je totiž dle moho názoru hranice, od které se vyplatí plnohodnotně podnikat, aby odměna za práci a marže na zboží pokryly náklady spojené s podnikáním. A podnikáním já rozumím to, že se dodává komplexní produkt (třeba kompletní topný systém do rodinného domku apod.) a nese se za dodávku záruka. Za těchto podmínek jsou nějaké paušální náklady a neplátcovství DPH úplně mimo. Nadto, jak jste situaci prezentoval, tak živnostníci vypadají jako ti, kteří vydělají půl či 3/4 milionu korun za rok, moc se nepředřou, na daních nic neplatí a na pojistném zaplatí jen nutné minimum. Takhle nějak uvažují např. řadoví členové socanů (něco o tom vím, jsem jeden z nich) a Babiš si je díky tomu vodí na špagátě kam potřebuje. Každopádně Vám děkuji za reakci, protože já jsem začal psát blog právě proto, abych nahlédl do myšlení obyčejných lidí (pozor, nemyslím to nijak zle, ač to tak může vyznít). Ještě jednou děkuji a budu se těšit na příště, zatím nashledanou.

0 0
možnosti

Jak už z názvu plyne, OSVČ je samostatný podnikatel, který dělá sám na sebe, případně s pomocí rodiny. Samozřejmě, že může nabrat zaměstnance, jinak by se nehnul z místa a nikdy by nevyrostl (podnikatelsky).

Případ, který popisujete, tedy dodávka komplexního produktu, je už práce pro víc lidí, a tedy je tu patrné směrování k nějakému s.r.o. Jeden člověk se vejde do milionu, pokud neprotéká veškerý materiál přes něj. Klasický příklad - chcete rekonstruovat byt. Nakoupíte si dlaždice, obkladačky, koupelnu atd. a zavoláte řemeslníky (dlaždič, obkladač, elektrikář, zedník, malíř, ...), kteří dodají jen část materiálu (třeba malíř barvu). Podstatná částka je pak za jejich práci. V těchto případech je tu velký prostor pro platby bez dokladu, ale to jsou zpravidla situace, o kterých jsem psal v článku - stát o nic nepřijde. A pokud snad o něco málo přijde, i tak je lepší toho malíře nechat v klidu žít, protože takový malíř vydělané peníze nechá většinou v tomto státě, což ekonomice pomůže jinak. Pro stát je po všech stránkách výhodnější malíř, který nějaké příjmy nepřizná, než nezaměstnaný člověk.

Ne každý však chce růst, je spokojený se svým méně než milionem ročních příjmů a jeho hlavním zájmem je, aby ho úřady pokud možno neprudily. Takový člověk se pak může snadno naštvat a se svou drobnou živností seknout a jít na pracák, nebo do důchodu.

A pokud vás zajímají reakce ostatních, otevírejte si diskuzi. :-)

1 0
možnosti

EET považuji za Ideologickou nadstavbu Babišova učení. V zásadě nic neřešící - Nenarovnávající opatření. Nová forma Třídního boje - U 3-4 vlny, již Arogance stupidity státu. Vedle neznámého Výnosu - je zde Známý náklad chodu celého cirku. Nějaký výnos bude - Zase se rozplyne ve snížení DPH u vodného - stočného. Pokud kadeřnice, instalater má nějaké Utajené prachy - Zřejmě je nespálí a opět je udá na Trhu cestou daní Spotřebních - Stát oblafnout nelze ! ...

Je zbytečné, mne řadit mezi podporovatele "Podvodníků". Tvrdím, že dobrý system je ten, který běží samospádem - bez Intervenčních zásahů a štábů Státu. Děje se přesný opak! HDP očekávaně zpomaluje, Brexit, Cla - Záhad plno. Zde existuje skupina činných lidí bez Dotací, o které není nutno se starat. Určitý polštář ke tlumení očekávaných potíží. Jsou nazývání Parazity + Obřeměňováni ! Nechápu :-)

5 1
možnosti
Foto

Dobrý den pane Hlinko, děkuji za pěkný příspěvek! Samozřejmě s Vámi souhlasím, mluvíte ovšem o minimální variantě, já měl na mysli variantu realističtější - pokud budete dodávat i hotová díla s podstatným materiálovým vstupem se zárukou, záhy budete s obratem nad 1M, tedy plátce DPH. Samozřejmě máte pravdu i s paušálními výdaji, ovšem tam je limit těch 800.000,- Kč, ve článku zmiňuji, že tuto variantu neberu v úvahu. Obdobně jsem se vypořádal i s pásmem odvodů pojistného - tj. do max. vyměřovacího základu. Nad max. základ bychom uvažovali jen daň z příjmů. Tj. já jsem vybral variantu "maximalistickou", Vy zase "minimalistickou". Reálné situace budou často někde v tom rozmezí mezi min a max. Ve Vašem článku tak nesouhlasím jen s jedním písmenem v nadpise - omyly jsou totiž neživotné (byť často neuvěřitelně životaschopné). Můj dotaz - jde takový překlep spravit i po publikaci článku? (ptám se proto, že s tím nemám zkušenosti a někdy by se mi ta znalost jistě mohla hodit). Zatím nashledanou, Váš Josef Košíček.

0 0
možnosti

:-) Byť vámi uváděné omyly jsou nezničitelné, název jsem opravil a děkuji za upozornění.

A teď k věci. Vy jste nevybral verzi maximalistickou, ale nesmyslnou. Protože takový řemeslník buďto uplatní náklady procentem, nebo náklady skutečné, pokud přesahují 80%. Tedy z uváděných 1000 Kč uplatní jako základ daně 20% či méně. Pokud uplatní více, pak by se měl raději nechat zaměstnat, bylo by to pro něj rozumnější. Leda by měl nějaký obzvlášť závažný důvod, proč by chtěl přiznávat vyšší základ daně a zároveň zůstávat na velmi nejisté pozici OSVČ.

3 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS