Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Doporučená četba pro všechny, kteří se zajímají o vývoj v evropském politickém a sociálním myšlení, které se utvářelo na půdě německé Frankfurtské školy a má značný vliv na politiku současné EU. Omyl je však myslet si, že jde o myšlení marxistické a módně užívaný termím neomarxismus je dnes přežitý . Zatímco první generaci „neomarxistů“ můžeme přisuzovat pokus o vytvoření moderní verze marxismu, mladší následovníci (počínaje Habermasem) se stále více od Marxe posouvají k Hegelovi a staví svébytný nový typ filozofie – tzv. kritickou teorii.

Habermas a po něm i Honneth už preferují inkluzivní systém (boj za uznání).

Namísto boření struktur utlačovatelské industriální společnosti se snaží členit do nich ty, kteří ještě o začlenění usilují, a pomoci jejich získaných pozic postupně vylepšovat stávající systém ve směru větší spravedlnosti. Reflektují postup bývalých studentských vůdců, maje Cohn-Bendita či Josky Fischera, účastníků studentské revolty, kteří se dnes podílí na utváření oficiální politiky EU na pozadí vznikající evropské integrace.EUV

https://www.researchgate.net/publication/258836378_Dialektika_vzpoury_Promeny_konceptu_socialnich_hnuti_v_politicke_teorii_Frankfurtske_skoly

0 0
možnosti
Foto

Ohledně prohlášení, které měl při odhalení sochy Karla Marxe v Trieru pan Jean Claude Junker se dostatečně výstižně vyjádřil Miroslav Kalousek:

„Za zločiny stalinistů Marx jistě nemůže. Leč v Komunistickém manifestu uznává násilí jako legitimní nástroj. To je v přímém rozporu s idejemi EU. Svým vystoupením v Trieru Juncker společné hodnoty EU zradil,“.

V tomto příspěvku Držme se pevně hodnot Západu - tedy marxismu a sebedestrukce jsou pravdivé jen dvě první věty "Soudruh alkoholik Juncker už bez jakýchkoliv zábran a studu ukázal, kdo vede EU. Odhalením Marxova pomníku a svým projevem ukázal, že je ortodoxním marxistou."

Třetí věta, jak sám autor uvozuje slovy "A zdá se" je už jen opravdu jen autorovým zdáním a není dále nikde v článku logicky objájena. Pokud je autor názoru, že "marxismem je prolezlé celé vedení EU", měl by to smysluplně obhájit. Autor však přichází pouze se scestnou konstrukcí obviňující představitele EU z úmyslného "importu muslimských vojáků". Uvedené obvinění je však v přímém rozporu s tím, jak se EU a Evropská komise usiluje migrační toky zastavit :

Cílem prohlášení EU a Turecka z března 2016 je ukončení nekontrolovaného toku migrantů přes Egejské moře. Stanoví se v něm rovněž legální způsoby, jakými se mohou uprchlíci do Evropy dostat. V důsledku toho se počet uprchlíků a migrantů přicházejících z Turecka značně snížil. V říjnu 2015 přišlo do Řecka za jediný den 10 000 migrantů, od března 2016 jich denně v průměru dorazí méně než 74.' Zdroj http://publications.europa.eu/webpub/com/factsheets/migration-crisis/cs/

Pokud by tedy autor pracoval s fakty, musel by uznat, že EU dělá pravý opak, než on tvrdí. Jedná se tedy o zjevnou nepravdu, které se autor dopouští v lepším případě z neznalosti, neznalost ovšem nijak neomlouvá.

Uvedený výrok o prolezlosti vedení EU marxismem se stal značně módním, ale svědčí jen o neznalosti proměny konceptu sociálních hnutí v politické teorii Frankfurtské školy, která se odehrála od doby sepsání Komunistického manifestu a znamenala na

0 0
možnosti
JR

J12a30n 90R45á54ž

7. 5. 2018 12:57

Guy Verhofstadt prohlásil, že když Maďarsko nebrání západní hodnoty, nemělo by také dostávat ze západu peníze.Nevím, zda je to k pláči nebo důvod k sarkastickému pláči. Maďarsko, země, která vždy bránila západ před nájezdy barbarů, kteří hodnoty podle kterých se Evropané po staletí řídili chtěli ničit, je takto napadaná. A tak mi napadá otázka: Co vlastně jsou ty "evropské hodnoty", které měl ten člověk na mysli? Je to marxismus, multikulturalismus nebo relativizace všeho, co nám naši předkové zanechali a jako životní hodnoty po generace předávali?

0 0
možnosti
ZH

Marx celkem jasně deklaroval, že chce předchozí hodnoty zničit. Tedy evropské hodnoty z úst marxisty - jsou ohrožení našich životů a majetků.

0 0
možnosti
RP

pane Hiřman konkrétní řešení byl v článku vysloveno, autor s nimi už nechce dál jít. Já taky ne. Takže vystoupit, zchudnout, postavit zpět pohraničníky. Je to tak složité?

6 0
možnosti
RS

Obrátit se čelem k pravdě a odvrátit se od lži je vždy chvályhodné. :-)

10 0
možnosti
JH

Fajn, to byla kritika. A řešení? Myslím konkrétní.

0 3
možnosti
KV
MK
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli