Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K Hlinkovým slovům: „Mohamed měl zjevně jen velmimlhavou představu o křesťanské nauce, což dokazuje verš 5:82, kde jedním dechemoznačuje křesťany za největší nepřátele a zároveň za největší přátele. Shehadehv tom už takový zmatek zjevně nemá.“ Když se v Koránu hovoří o těch, kteřípřidružují k Bohu, tak se tím myslí modloslužebníci, ne křesťané. O těch sev Koránu mluví jako o Lidech Písma nebo jako o Nazaretských (Hrbkůvpřeklad: křesťané). Navíc, verše, ve kterých jsou křesťané odsuzováni, hovoří otěch z nich, kteří uznávají svatou trojici, a tím pádem se dopouštějí jižzmíněného přidružování. Křesťané, které Korán zmiňuje v dobrém, jsou ti,kteří odmítali svatou trojici a stále se drželi původního čistého monoteismu, apři příchodu Proroka Mohameda (mír s ním) přestoupili na islám. Stačí sipřečíst další tři verše a nevytrhávat nic z kontextu:

„A věru zjistíš, želidé, kteří jsou největšími nepřáteli věřících, jsou židé, a ti, kdo k Bohupřidružují; a zjistíš, že lidé, kteří jsou největšími přáteli věřících, jsouti, kdož říkají: „Jsme křesťané!“ A je to proto, že jsou mezi nimi kněží amniši a že nejsou pýchou naplněni. A když slyší to, co bylo poslu sesláno, spatříš jejichoči se plnit slzami z poznání pravdy a říkat: „Pane náš, uvěřili jsme, zapišnás mezi ty, kdož to dosvědčují! Proč bychom neměli věřit v Boha a v to, co nám přišlo zpravdy, když toužíme, aby nás Pán náš uvedl do ráje spolu s lidmi bezúhonnými?“ A Bůh je odmění za to, co říkají,zahradami, pod nimiž řeky tekou a v nichž nesmrtelní budou. A to je odměna zato, že dobro konali.“ 5:82-85.

0 0
možnosti
MK

R^ Dobře popsáno.

Jen bych dodal, že Mohamed žil stále v naději, že křesťany ke konvertování přesvědčí, ale po zásadním rozporu s delegací křesťanů z Nadžránu r. 631 už o křesťanech hezká slova nepadají.

K tomu je také třeba dodat, že s mnohými verši (cca 100) měli první sepisovatelé problém, kam je zařadit (do jakého období) a spory přetrvávají dodnes, ale z lidské podstaty lze usuzovat, že po výše zmíněném setkání byla tolerance ze strany Mohameda minimální.

2 0
možnosti
PS

Bylo by vhodné , aby to také někdo vysvětlil p. Halíkovi , protože jeho podpora islámu je nepochopitelná. A slovo o totožné Bohu muslimů a křesťanů je také nepochopitelná a pro mě , jako katolíka, i nepřijatelná.

9 0
možnosti
ZH

Tak mu to jako katolík katolíkovi vysvětlete. Já katolík nejsem, ale uznávám, že vám škodí. :-)

3 0
možnosti
ZH

Zpozornět by měla především BISka, neví jaký status ten pán s divným jmenem má, ale já bych mu udělil status basmana. Sofort.

4 0
možnosti
ZH

Mělo být: Nevím jaky status ........

0 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli