Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Studoval jsem stejně pečlivě a poctivě jako Vy a mohu jen potvrdit. Připomínky kol. Severy si vlastně protiřečí (ale v duchu koránu, který je též rozporuplný). Důležité je, že Ježíš je jen jedním z proroků a jeho význam je sporný. Bůh je prostě jediný a cokoliv, Syna Božího nevyjímaje, k němu nemůže být přidružováno. Zatímco křesťané mají Syna Božího, muslimové mají o stupeň níž než Boha jen Mohameda.

0 0
možnosti
JS

Myslím, že autor nemá v pojmech jasno. Muslimové zcela bez výjimky berou Ježíše jako společního proroka (který se dokonce zjevoval Mohamedovi samému, např. společně s Janem Křtitelem před noční poutí "al Isra" do Jeruzaléma.). V představách apokalypsy jeho příchod je druhým znakem příchodu Mahdího, a jeho potvrzením. Teologický spor s křest'any se vede o Ježíšovo "synovství", božský rod, nebo jako jednu z božských podstat svaté Trojice. To je pro ně, jako striktní monoteisty, blasfémie. O styku Mohameda s arianismem jsem neslyšel, ale hovoří se někdy o styku s východními křest´anskými sektami monofyzitů, hlavně Nestoriů, s podobnými náhledy a vyhlašovateli jediné podstaty Boha. Pro lidi, kteří mají zájem o sekulární pohled na Mohameda, bych doporučoval knihu význačného francouzského orientalisty Maxine Rodinsona "Muhammad" jež se obsáhle zajímá o neuropsychologii proroka, v biografickém srovnání s pozorovaným chováním svaté Terezy z Avily v dobách jejích vidin.

0 0
možnosti
ZH

Ehm... článek má v názvu "... a co se píše v Koránu". Toho se také držím. Neřeším, jaké mají muslimové další představy, ale co je konkrétně zapsáno v Koránu, tedy ve stěžejním muslimském učení. To, co jsem vypsal, jasně ukazuje, že křesťanství a islám nemohou mít stejný původ. Pojetí Ježíše v NZ je diametrálně odlišné od pojetí Ježíše v Koránu. Dokonce je tam přímý protiklad, na který jsem poukázal.

1 0
možnosti
Foto

Nejsem vůbec žádným znalcem Koránu (protože to se moc číst nedá), ale vlastním ho a číst jsem se ho pokoušel. Nabyl jsem dojmu, že Mohamed jeho obsah "chrlil ad hoc" často v závislosti na momentální konkrétní situace, takže jeho prvotní stoupenci mohli nabýt dojmu, že skutečně jakoby "promlouvá" s Bohem - Alláhem.

Můžete mně tento můj dojem potvrdit nebo vyvrátit?

Děkuji.

0 0
možnosti
ZH

Mám naprosto stejný dojem. Dokonce v řadě případů popírá sám sebe - dříve něco tvrdil, později pak tvrdil něco jiného. Takže někteří muslimové to vyřešili tak, že platí poslední "zjevení".

1 0
možnosti
MK

Křesťané to vědí od počátku, že Alláh není totožný s jejich Bohem, ale je to jeho opak....Tedy Antikrist a Mohamed je jeho prorok.

1 0
možnosti
ZH

Asi tak úplně od počátku to nevěděli, protože se Mohameda zastali v nějakém sporu s jeho soukmenovci. Zato se jim později "odvděčil" vyvražďováním... Proto naprosto nechápu, že někdo zapomíná na historické zkušenosti a chce sem natahat muslimy. To nemůže skončit dobře. Pár muslimů nevadí, ale stovky tisíc až milionů muslimů je pro nás prostě obrovský průšvih. Korán je v tomto směru dost jasný, co se má pak stát.

1 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli