Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpouštějte, ať může být odpuštěno i vám

V souvislosti s prezidentskou volbou se strhla vášnivá přestřelka na téma prastarých hříchů. S velkým podivem však sleduji, že bližší minulost nebo současnost kandidátů zajímá málokoho. Pradávné je prostě neodpustitelné.

Dovolím si převyprávět jeden příběh z Bible. Byl jitý muž jménem Saul z Tarsu (nebo známý i jako Šavel). Ten muž byl vysoce postavený farizeus, který pronásledoval křesťany a vydával je k popravám. Jednou, při cestě na „lov“ do Damašku, dočasně oslepl a měl vidění, během kterého se obrátil na křesťanství. Protože se jednalo o velmi rychlý proces, musel být jiným viděním upozorněn jakýsi učedník Ananiáš na to, že má Saula přijmout. I tak však Saul musel prokázat, že jeho obrácení není jen finta určená k odhalení křesťanů. A tak se ze Saula stal jeden z nejvýznamnějších apoštolů - Pavel.

Pokud bych to připodobnil k novodobějším poměrům, pak Saul byl něčím jako vyšším důstojníkem StB. Zkrátka byl součástí náboženské policie, jejímž úkolem bylo odhalování vnitřního nepřítele – v té době křesťanů, kteří byli považováni za nebezpečnou a odpadlickou sektu v rámci judaismu. Tedy nebyl to jen nějaký obyčejný práskač, jako například Babiš, stál mnohem výše. Pokud bychom chtěli najít podobného práskače k Babišovi, pak bychom mohli snad použít Jidáše, který napráskal Ježíše za 30 stříbrných.

Saulovi byla jeho minulost odpuštěna, protože se obrátil a dalšími svými skutky ji odčinil. Jidášovi odpuštěno nebylo, protože nic neodčinil, namísto toho se šel oběsit. Pokud by na Saula tehdejší křesťané nahlíželi jen skrze jeho minulost, nikdy by se apoštolem stát nemohl a křesťanství by tak bylo značně ochuzeno.

Z příběhu je patrné, že by i Babišovi mohly být odpuštěny jeho aktivity v rámci StB. Dle mého názoru s ohledem na jeho rodinné poměry a nijak velkou inteligenci považuju za vyloučené, že by aktivně nepráskal. Mohlo by mu být i toto odpuštěno – pokud by se obrátil, ke svým dřívějším činům se postavil čelem a dalším způsobem života tyto své hříchy odčinil. Protože jak je psáno jinde – kdo jsi bez hříchu, hoď první kamenem. Nedělejme si iluze, u každého staršího člověka, který si už něco prožil, lze najít v jeho minulosti něco, co lze patřičně rozmáznout a za co ho lze důkladně vykoupat. Jenže Babiš nic neodčinil, naopak ve svých špatnostech dále pokračuje, soustavně lže a dál škodí lidem. Takže jeho dávné angažmá v StB je v porovnání s jeho současnými levárnami už jen vybledlá a nezajímavá epizodka.

Proti němu stojí „ryzí“ Jaroslav Bašta, který byl za normalizace politickým vězněm a signatářem Charty 77. Začátkem 90. to bylo jistě velké plus. Na základě toho se vyšvihl do vysoké politiky. Jenže – aktuálně je členem SPD a od této party se také nechal nominovat na prezidentskou kandidaturu. Nevím jak pro vás, ale pro mě by byl (pokud by mezi kandidáty byl) přijatelnější třebas i někdejší estébák, který se obrátil a minulost odčinil, než někdejší chartista, který spadnul do takové žumpy. Jeho velvyslancování v Rusku a korupční aféru na Ukrajině za jeho velvyslancování bych dnes také považoval z pohledu prezidentské kandidatury za významnou přítěž. Chartista svým současným konáním po roce 1990 svou pozitivně nastavenou minulost zcela zmařil.

Na těchto třech příkladech lze dobře vidět, jak mohou být skutky minulosti nepodstatné, že především záleží na zdroji motivace, která vycházejí z nitra člověka. Saul z Tarsu z víry škodil (věřil, že dělá správnou věc), ale jakmile jeho víra dostala nový směr, stal se příkladným křesťanem, který důrazně vystupoval proti projevům násilí. Můžeme o něm říct, že kráčel od špatného k dobrému. Babišovo nitro musí být celé zlé, protože jakékoliv přesměrování okolností využívá jen pro své osobní obohacení na úkor jiných. Špatně začal, špatně a ještě hůře i pokračuje. A Bašta? Na hodnocení jeho nitra si netroufám, protože ho nijak nesleduju. Jen musím dle jeho životopisu konstatovat, že kráčel od dobrého ke špatnému. Z hlediska volitelnosti je na tom pro mě v zásadě stejně jako Babiš. Pouze v nějaké fantazijní situaci, že by tito dva stáli proti sobě ve druhém kole, bych se několikrát kousl do ruky a volil proti Babišovi jakožto největšímu zlu. Ale budu už v prvním kole volit tak, abych tomuto dilematu pokud možno předešel.

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 1.12.2022 19:28 | karma článku: 14,42 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli