Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněmovna schválila konec EET – konečně

Ještě sice zbývá kolečko v senátu a prezident to musí podepsat, ale snad to bude už jen formalita. Zrekapitulujme si tento účelový nesmysl v hlavních bodech. Proč účelový?

Nevidím jiné vysvětlení, než že Babiš chtěl mít přehled o konkurenci a využít data z EET ke svému zbohatnutí. V té době byl ještě přiznaným vlastníkem Agrofertu, tedy vztaženo k dané době je slovní spojení „svému zbohatnutí“ zcela na místě a nelze nijak oblbovat veřejnost, že Agrofert mu nepatří (dnes, prý, říká to Babiš). Podle Jiřího Sezemského (zde) na EET v Chorvatsku nejvíc zbohatl místní oligarcha se svým potravinářským gigantem Agrokor, kterému pomohl krach mnoha drobných prodejců. Majitel Agrokoru je dle článku dobrý známý Babiše. Zdá se tedy být zřejmé, odkud vítr vanul.

Ke konci roku 2016 se spouští první vlna EET. Zákon byl protlačen silou bez potřebné důkladné analýzy všech dopadů na postižené subjekty. Aniž bychom studovali důvodovou zprávu k navrhovanému zákonu, můžeme hned v začátcích pozorovat reálné dopady, například zde. Cituji dva příklady:

„Pro platbu na internetu existuje zatím 18 různých scénářů, nevěděli jsme to, přiznává Babiš

Ministr totiž obdržel dopis od 89leté důchodkyně z Kladna, která přeprodává ve své garáži rodinného domu ovoce a zeleninu jiným imobilním důchodcům. Tak samozřejmě je to případ, kdy my říkáme, že v rámci toho zákona by měla být nějaká možnost pro Finanční správu, aby tato babička mohla požádat o paušální daň, čímž by neměla povinnost evidovat, obhajoval netradičně změnu u drobných podnikatelů Andrej Babiš.“

Diletantství projektu je patrné už od samého začátku. Nemluvě o nehorázných pokutách za celkem drobná pochybení vůči zákonu, jejichž společenská nebezpečnost je nevýznamná. Aktuální znění zákona najdete zde, pokuty si dohledejte sami. Za nejostudnější však považuji to, že stát ukládá nějaké skupině lidí povinnost pod hrozbou vysokých pokut, aniž by ji kompenzoval jakoukoliv protislužbou. I kdyby se mělo jednat například o zjednodušení daňových přiznání.

Se začátkem platnosti zákona spouští Finanční správa udavačský web. Rekapitulace pro ty, kteří by raději zapomněli: občané měli možnost nahlašovat nevydané účtenky od povinných subjektů. Tématu jsem se detailněji věnoval a záležitost jsem zdokumentoval v tomto článku. Odkaz na obrázek na konci článku už není platný, ale pokochat se podobou práskačského webu můžete i nyní:

Tento web se moc dlouho na internetu neohřál, 4.1.2017 byl potichu zrušen. Jak si můžete všimnout, obrázek webu jsem si stihl uložit doslova na poslední chvíli.

Tématu EET jsem věnoval víc článků, avšak dovolil bych si připomenout svou komunikaci s úřadem v tomto článku. V jiném článku zmiňuju zajímavé zjištění – Babiš nutil skrze EET používat výpočetní techniku kdejakého malého „šmudlu“, ale sám s počítačem neuměl (zde) a dost možná dosud neumí.

Pokud si vzpomínáte, pak podle propagandy Finanční správy a Ministerstva financí (z doby, kdy tam ministroval Babiš) byl největším veřejným nepřítelem státních financí hostinský. Ten nesl hlavní vinu na tom, že do státní pokladny teklo málo peněz. Podívejme se tedy na data z roku 2017, z doby po spuštění druhé vlny, do které spadli i ostatní obchodníci. Analýzu údajů lze nalézt zde. Podle autora analýzy jsou data až do dubna 2017 nevěrohodná a zmiňuje, že smysluplná data jsou až od května. Jak můžete vidět na grafu z odkazu, výběr DPH ve výši 21% není z pohostinství nijak významný a v čase dokonce jeho podíl klesá rychleji, než souhrnný výběr od všech postižených oborů.

No dobře, hospodským kleslo DPH na jídlo na 15%, takže se podívejme i na další graf:

Zde už opticky poměr výběru DPH z hospod koreluje s celkovým měsíčním výběrem DPH v oborech podléhajících EET, ale stále je vidět, že hospodští nemají při výběru DPH tak velký význam, jaký jim přisuzovala Babišova propaganda. Babiš si zjevně našel „nepřítele“, na kterého lze snadno svalit vinu za marasmus ve státní pokladně. Bavíme se o oborech, které v té době spadaly pod 1. a 2. vlnu EET.

Důvody klesajícího charakteru výběru 21% DPH v pohostinství (první graf) lze vysvětlovat různě. Třeba i tak, že si šedá ekonomika nacházela nové cestičky, jak daním uniknout. Což zpochybňuje deklarovaný záměr, že EET narovná podnikatelské prostředí.

Od března 2018 přišla dost zásadní rána pro EET - ústavní soud zrušil povinnost evidovat v rámci EET platby kartou. Což Babiše dost rozčílilo, zjevně mu klesla výpovědní hodnota nasbíraných dat. Naštěstí premiér nemůže měnit složení ústavního soudu, takže musel tuto ránu překousnout.

Přichází epidemie covidu a vláda pozastavuje účinnost zákona o EET. Při dalším prodloužení pozastavení platnosti EET se Babiš prořekl ve smyslu, že se vlastně nic moc nestane a nebude to vadit.

V dubnu 2020 se koná poslední slosování účtenkové loterie, která po tomto termínu končí. Ministerstvo tvrdí, že loterie byla od začátku považována za dočasný nástroj (zde). Mám však za to, že celé EET bylo i finančně fiasko, byť zrušení loterie se časově kryje s prvním (dočasným, na 3 měsíce, od 27.3.2020) pozastavením EET. Možná úřad přihlédl i k připomínkám občanů, například této.

Konečně by měl být paskvil EET definitivně zrušen. Stát má i jiné nástroje na kontrolu podvodníků, tedy není třeba plošně buzerovat všechny. Přesto stále někteří vzdychají ve smyslu, že nepoctiví hostinští položí státní kasu na lopatky. Těm bych doporučil jen to, aby si sami zkusili otevřít hospodu. Mně stačilo si jen spočítat, že bych na něčem takovém prodělal kalhoty, a to i kdybych nepřiznával všechny tržby.

Autor: Zbyšek Hlinka | pátek 25.11.2022 22:28 | karma článku: 25,43 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli