Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeleninu si pozvracet nedáme!

Vlastně, jsem to ale popleta, socialismus si rozvracet nedáme! Jejejej, zase jsem to zmršil. Tentokrát si nedáme rozvracet naše revoluční hnutí za jiné lepší, zelenější zítřky bez buržoazních vymožeností, jakými jsou elektrárny!

Tedy vlastně uhelné elektrárny. Stop uhlíku! Zastavte tu strašnou zbraň, která ničí planetu a život na ní!

No, trošku jsem to přehnal, ale bulvární hesla fungují. Takže pokud jste se chytili, snad tento článek dočtete až do konce.

Studenti nám stávkují za změnu klimatu. Podívejme se na seznam škol zapojených do této aktivity – zde. Ať koukám jak koukám, nevidím tam žádnou techniku. A dokonce tam nevidím ani ekonomku. Vidím tam jen převážně školy se soft výukou. Pravda, na některých školách jsou katedry fyziky (určitě UK Praha) i ekonomie. Zajímalo by mě, zda se stávky zúčastňují v nějakém významnějším množství i studenti těchto oborů. Třeba mi to sdělí nějaký čtenář v diskuzi?

Proč chtějí stávkovat se dočteme zde. Podívejme se na některá tvrzení z požadavků:

„Realita souběhu vážných krizí: klimatická krize, ekonomická, energetická a sociální krize je tak bezprecedentní, že stávka je adekvátní formou protestu.

Tato instituce (pozn.: vysvětleno v požadavcích) bude koordinovat vládní a obecně celospolečenské úsilí o spravedlivou (zvýraznění moje) transformaci a přechod k bezemisní budoucnosti.

Za účelem realizace bezemisní budoucnosti musí vláda zavést uhlíkovou daň a uhlíkovou dividendu, díky kterým za boj proti klimatické krizi zaplatí největší znečišťovatelé a nikoliv občané.

Vláda se musí všemi dostupnými prostředky zasadit o konec uhelných elektráren do roku 2033 …

Energetická chudoba nemá ve vyspělé společnosti co dělat. Je nutné, aby stát dostatečně pomohl lidem postiženým energetickou chudobou a usnadnil nízkopříjmovým občanům přístup k obnovitelným zdrojům energie (např. zavedením vyšších dotací pro lidi s nižšími příjmy).“

Zkusme se podívat na logiku požadavků, zkusme zauvažovat o fyzikální a ekonomické proveditelnosti. Uhelné elektrárny jsou dnes spolehlivým zdrojem a umožňují do jisté míry regulaci výkonu při výrobě elektřiny při výpadku jiných zdrojů. Jejich největším problémem jsou sloučeniny síry a některých dalších látek (kromě CO2) a polétavý popel. Tento problém je dnes do značné míry vyřešen. Jaderné elektrárny jsou také spolehlivým zdrojem, ale možnost regulace výkonu je u nich malá, nebo žádná. Možnosti regulace se dále zvyšují u plynových a vodních (ve spojení s přečerpávacími) elektráren. Bez možnosti regulace při výpadcích jiných zdrojů zůstávají fotovoltaické a větrné elektrárny. Pokud nefouká vítr a nesvítí slunce, nevyrobí nic. Tento výpadek je nutno doplnit z jiných zdrojů. Z výčtu lze pochopit, že kombinaci jaderných, slunečních a větrných zdrojů můžeme nazvat všemožně, jen ne jako stabilní systém. Tedy pokud nemáme k dispozici spolehlivá úložiště obrovských objemů energií. Pokud vím, možnost postavit dostatek takových úložišť sahá daleko za rok 2033.

K sestrojení takových úložišť potřebujeme v první řadě tvrdé znalosti teoretické fyziky. Dále potřebujeme inženýry, kteří takové znalosti dokáží transformovat do fyzické podoby nějaké baterie. A v neposlední řadě potřebujeme i ekonomy, kteří spočítají, zda na něco takového společnost má jednak prostředky, ale i surovinové zdroje. Teoretická fyzika se vyučuje na Univerzitě Karlově – tedy by mě zajímalo, zda se stávky účastní i studenti tohoto oboru. Ale jinak ve výše uvedených nutnostech vidím důvod, proč se stávky neúčastní školy s primárně technickými a ekonomickými obory. Alespoň podle seznamu, který najedete v odkazu výše. Prostě mají jakousi představu o proveditelnosti.

Překotné rušení spolehlivých zdrojů elektřiny bez adekvátní náhrady nutně musí vést k energetické chudobě. Proti ní studenti stávkují. Ale zároveň svými požadavky se snaží takovou chudobu za každou cenu vyvolat. Vykutálení Němci, kteří mají kvůli své zelené politice lví podíl na energetické krizi, už začínají plánovat, jak distribuovat fyzické peníze při výpadcích elektřiny - zde. Chce se mi tak nějak říct, že Němci si uvědomili závažnost problému a začínají stávkujícím studentům házet do jejich programu vidle. Ve světle problémů s plynem dokonce chtějí znovu otevřít některé již uzavřené uhelné elektrárny – například zde. Jo, Němci se holt pokoušejí energetické chudobě vyhnout, protože jim došlo, že dříve učiněné kroky byly příliš ukvapené.

Z proklamací lze dále vidět snahu stávkujících studentů o tuhý socialismus. Protože chtějí zvětšit přerozdělování (další daně a dotace) a také usilují o jakousi spravedlnost, což je právě často heslo levičáckých sociálních inženýrů.

Myslím, že stávkujícím studentům chybí klíčové znalosti ve věci předmětu jejich stávky, ale také jisté schopnosti. Každá akce vyvolá nějakou reakci, každý následek má nějakou příčinu. V tomto případě, pokud zavřu spolehlivé zdroje bez odpovídající náhrady, jak překonám energetickou nouzi, která se nutně dostaví jako následek? V jejich proklamaci vidím jeden hořký podtón: my budeme demonstrovat, vy ostatní makejte, abyste byli schopni naše požadavky splnit. Protože podle výčtu škol nevidím žádnou šanci, že by stávkující studenti byli někdy v budoucnu (po odchodu do praxe) schopni sami přispět ke splnění svých požadavků.

Mám tedy pro tyto školy návrh. V prvním semestru by měly být povinné tyto předměty:
1. Základy logiky, včetně podrobného výkladu příčinných souvislostí, s výcvikem schopnosti sbírat a správně vyhodnocovat fakta. Nesložením zkoušky končí studentovi i studium.
2. Základy fyziky a ekonomie. Student by měl získat aspoň orientační představu, co je proveditelné fyzikálně a kolik to může stát. Nesložením zkoušek by sice student nemusel letět ze školy, ale přišel by o státní příspěvek a musel by si zbytek studia platit sám, aby problematiku pochopil aspoň z praxe.

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 17.11.2022 19:10 | karma článku: 28,40 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli