Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věnováno Jiřímu Turnerovi - Deuteronomium 15, aneb sociální systém po židovsku

V předchozím článku jsem se letmo dotkl našeho sociálního systému a ocitoval slova apoštola Pavla o těch, kteří nechtějí pracovat. To se pana Turnera patrně nějak dotklo, požádal mě tedy o článek o odpouštění dluhů. Přijímám.

Můj předchozí článek v podstatě reagoval na jiný článek, který měl uzavřenou diskuzi. Článkem jsem tedy dal prostor těm, kteří se k věci chtějí vyjádřit. Jedná se o to, že novelou zákona o pomoci v hmotné nouzi je možné nyní inkasovat pokuty i z dávek hmotné nouze. To se však některým lidem nelíbí.

Cituji celý příspěvek pana Turnera:

"Pan Jirků neotevřel diskusi pod svým článkem možná proto, aby nemusel číst, jak někdo chápe biblická podobenství doslova, respektive použije právě jen účelově to, co se mu hodí do krámu.

A když už se odkazujete na Bibli, přečtěte si třeba Deuteronomium 15 a napište článek o tom, jak je třeba odpouštět dluhy, bez ohledu jak a proč se kdo zadlužil, pomáhat chudým a potřebným bez ohledu na to, proč jsou chudí a potřební a že je třeba se se všemi zotročenými podělit o svůj majetek"

Pana Turnera jsem požádal, ať mi vysvětlí, co tedy Pavel myslel tím, že kdo nechce pracovat, ať ani nejí. Do okamžiku psaní tohoto článku se nevyjádřil, žádám ho tímto znovu. Nejprve bych ale apeloval na vyjasnění pojmu podobenství. Ať dělám co dělám, citovaný text od Pavla podobenstvím není a být ani nemůže.

A teď k Deuteronomiu, kapitole 15. Předpokládám, že většina z vás netuší o co jde a ani si neumí příslušný text najít. Zde jsou tedy odkazy na znění toho textu. Doporučuji přečíst si oba kvůli drobným rozdílům v překladu a také kvůli dalšímu kontextu. Český studijní překlad a Bible Kralická.

Ve stručnosti se jedná o právní text, který nařizoval Židům každých 7 let udělat generální pardon na dluhy (jen Židům, nikoliv cizincům!). Účelem tohoto nastavení bylo, aby nikdo neupadl do neřešitelné chudoby. Principiálně se jedná o velmi zajímavou právní úpravu, ze které by naši exekutoři patrně hromadně skákali z oken nebo pod vlaky. Tento text měl význam do budoucna, protože po příchodu Židů do zaslíbené země došlo k rozdělení půdy mezi jednotlivé rodiny, které bylo dědičné. Tedy, pokud se někdo dostal do nouze a musel svůj dluh splatit svým pozemkem, ve zmíněném cyklu 7 let měl nárok na získání pozemku zpět. Také se nařízení týkalo otroctví, do kterého se lidé mohli dostat kvůli dluhům. Pomiňme skutečnost, že Židé celkem brzy přestali toto nařízení dodržovat a zapomněli na něj. Tato část se netýká "povinnosti" živit lidi, kteří jsou líní pracovat a kteří páchají nějaké přestupky, za které se dnes udělují pokuty.

Pan Turner měl tedy patrně na mysli tento verš: "11 Nuzný totiž nevymizí ze země. Proto ti přikazuji: Jistě otvírej svou ruku pro svého bratra, pro chudého a nuzného ve své zemi."

Protože původně byla řeč o placení pokut krácením sociálních dávek, je třeba se podívat na problém z hlediska páchání nějakých darebáren. Častou takovou darebárnou je krádež. Podívejme se tedy, co se píše ve Starém zákonu o krádežích:

"Exodus 21:37 Když někdo ukradne býka či ovci a porazí ji nebo prodá, náhradou dá pět býků za býka a čtyři ovce za ovci.
Exodus 22:1 Jestliže bude dopaden zloděj při vloupání a bude bit, takže zemře, nebude za něj prolita krev. 2 Jestliže to bude po východu slunce, bude za něj prolita krev. Zloděj musí ztrátu plně nahradit. Pokud nic nemá, bude za svou krádež prodán. 3 Jestliže se u něj skutečně nalezne živé to, co ukradl, -- ať býk, osel či ovce -- nahradí to dvojnásobně."

Všimněme si principu náhrady - zloděj musí uhradit i cosi jako úrok, a to značně vysoký. Pokud nic nemá, je prodán - samozřejmě že do otroctví. Tam si svůj dluh hezky odpracuje. S výhledem, že přesáhne-li dluh periodu cyklu 7 let, bude mu zbytek dluhu odpuštěn. Otroctví je u nás zakázané, ale princip odpracování škody považuji za velmi dobrý. Tedy, pokud se někomu nelíbí, že by měl být přestupník krácen o sociální dávky, měla by tu být povinnost nahradit škodu jinak. V každém případě považuju za krajně asociální a nezodpovědné vůči ostatním, pokud může někdo plně závislý na dávkách páchat drobnou trestnou činnost a nehrozí mu za to žádný postih.

Jak můžeme z kontextu vysledovat, není pravdou, že dle Starého zákona se měly chudým odpouštět dluhy kdykoliv, v kontextu článků - za pokuty těm, kteří žijí výlučně ze sociálních dávek. K odpouštění došlo pouze jednou za sedm let. V mezidobí takový dlužník tvrdě makal, často jako otrok. Žádná pohodička, chlast a cigárka, jako dnes.

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 22.8.2021 16:47 | karma článku: 27,54 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli