Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Urzův anarchokapitalismus - boření Urzových mýtů a utopií

A příklad Babiše nakonec jako odstrašující varování před touto nebezpečnou ideologií. Toto je snad konečně poslední článek na dané téma. Jak je patrné ze čtenosti, téměř nikoho to nezajímá. Důvod k zamyšlení pro utopisty.

Anarchokapitalismus, díl bonusový: Boření mýtů

Jak jsem ukázal v předchozích dílech nejen na modelových situacích, ale i zcela reálných, že neregulované vlastnictví s neregulovaným právem může vést za určitých okolností k velkým škodám a plýtvání zdroji. O plýtvání zdrojů si Urza myslí, že soukromé vlastnictví všeho a za všech okolností včetně soukromého rozhodování o právech na zacházení s takovým vlastnictvím je vždy efektivnější a úspornější, než když je nějaké vlastnictví veřejné, nebo když existuje nějaké centrální pravidlo (například zákon platný pro celý stát). Na příkladu vývoje lesního zákona je však naprosto průkazné, že existují situace, kdy Urzovo předpoklady neplatí a naopak nějaká centralizace (třeba práva) vede k větší efektivnosti a zmenšení plýtvání zdroji. Zkrátka, není možné dát rovnítko mezi podnikání typu pekařství a podnikání v lesnictví. Nebo při správě městských ulic. Některé lidské činnosti jsou schopné se zdárně rozvíjet pouze na základě poptávky a nabídky s minimální nebo žádnou regulací, některé potřebují centrální pravidla - jsou to takové činnosti, které zasahují do práv a zájmů velkého počtu lidí. Dříve (a vlastně ještě i dnes) to bylo lesnictví, dnes například městské ulice. Není přijatelné, aby někdo mohl znemožnit jinému vstup na svou ulici jen proto, že se pohádali. Protože v jisté situaci to může vést k tomu, že se někdo nedostane ani ze svého domu. Vlastník ulice si tedy NESMÍ libovolně určovat svá pravidla pro její používání.

"Velmi často se lze od odpůrců anarchokapitalismu setkat s následující argumentací: „Jaká je záruka, že nějaká z bezpečnostních agentur –případně jiných mocných korporací– neovládne celou společnost a všechny nezotročí?“ Inu, taková záruka pochopitelně neexistuje. Jenže to ani v žádném státu ne. Navíc, i kdyby k tomu došlo, bude mít taková korporace monopol na násilí a stane se vlastně státem. Takže toto „ukrutné selhání“ anarchokapitalismu znamená, že se změní ve stát. „Jistě,“ namítají mnozí: „ale není stát jako stát; korporace, která ovládne anarchokapitalistickou společnost, může být neuvěřitelně krutá a zlá.“ To sice může, ale proč tolik lidí předpokládá, že akcionáři velkých korporací budou dělat vždy to nejhorší, zatímco politici ve vládě (ať už libovolné) nikoliv? Vždyť jen pohleďte na morální profily našich současných politiků! Jaká je pravděpodobnost, že akcionáři nějaké korporace budou horší?"

Když to přeložím, pak je jasné, že anarchokapitalismus nakonec stejně skončí nějakým státem. To není toliko možné, při složitosti současné společnosti a při tak velkém počtu lidí, tedy i velkém střetu různých, často protichůdných zájmů, to jinak ani skončit nemůže. Takový stát pak bude s velkou pravděpodobností ještě horší, než stávající.

Hezké varování najdeme opět u nás - v osobě Babiše. Jasně, nemusel by to být právě on, ale kdokoliv jemu podobný. Z jeho činnosti je patrné, že se snaží získat monopol hned v několika oblastech. Naštěstí je tu stát, který svou centrální regulací brání tomu, aby takový monopol mohl získat. Že žije zrovna on z dotací a státních zakázek, bez kterých by se nemohl Agrofert tak rozrůst, je irelevantní argument - Babiš je dost hloupý, ale někdo s jeho vlastnostmi a větší inteligencí by se k podobné hospodářské moci dostal jinou cestou.

Babiše dle jeho vyjádření při vstupu do politiky už nebavilo dávat stále narůstající úplatky. Proto vstoupil do politiky, aby si zlevnil přístup ke zdrojům. Je opět irelevantní, že v jeho případě se jedná o zdroje státní, tedy že by se v anarchookapitalismu nic takového stát nemohlo. Opak je pravdou. Podstatou monopolu je zachování si pohodlného zdroje příjmů - jednou z cest je zabránění vzniku konkurence, aby všichni zákazníci museli kupovat jen produkty monopolu a neměli jinou možnost.

Pokud bude mít takový monopol možnost postavit si i vlastní armádu, nic mu už nebude stát v cestě k tomu, aby začal svou moc centralizovat - tedy vznikne stát. Babiš se zcela evidentně pokouší stát privatizovat a do jisté míry se mu to i daří. Ale opět, stávající stát je takový moloch, že jeho snahy brzdí už jen svou setrvačností. Pokud by tu neexistovaly státní překážky, měl by už moc nad společností plně v rukách.

Ať se na to podíváme z jakékoliv strany, sám Urza fakticky ukázal, že anarchokapitalismus je nerealizovatelná utopie, která stejně nutně skončí státem. Urza si sice myslí, že nutně ne, ale pokud začneme řešit jednotlivé problémy, jinak to skončit prostě nemůže. Jinými slovy, Urza vyvrací sám sebe. Tedy má smysl snažit se zlepšit fungování státu (zejména pak bránit snahám o jeho privatizaci), ale nemá smysl pokoušet se ho zrušit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | pátek 28.5.2021 17:50 | karma článku: 13,13 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

7. května 2024  9:39

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli