Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Urzův anarchokapitalismus - soudnictví a vymáhání práva

Tentokrát budu reagovat na tři články naráz, protože spolu úzce souvisejí. Pokud Urza programuje stejným způsobem, jakým obhajuje ideu anarchokapitalismu, pak mám o jeho přístupu k profesi vážné pochybnosti.

Anarchokapitalismus, díl čtrnáctý: SoudnictvíAnarchokapitalismus, díl čtrnáctý a 1/2: Svobodné soudnictví a přirozené právoAnarchokapitalismus, díl patnáctý: Vymáhání práva

Za dlouhá léta svého programování jsem se naučil jednu naprosto zásadní věc - v žádném případě nesmím (sic!) spoléhat na to, že uživatel bude postupovat nějakým obvyklým způsobem nebo podle návodu. Vždy musím dopředu počítat s okrajovými situacemi, protože k nim jednou zaručeně dojde. Zkusím uvést pro pochopení velmi jednoduchou situaci, ke které skutečně dochází - a to dělení nulou. Počítačové programy se samy o sobě s takovou situací neumí vyrovnat a program končí chybou. Pokud si myslíte, že taková situace nastat nemůže a dělení nulou neošetříte, pak lze prakticky zaručit, že za nějakých specifických okolností k tomu jednou dojde. Bohaté zkušenosti, tisíce děkovných dopisů...

V podstatě totéž platí o tom, jak uživatel používá váš program. Pokud usoudíte, že tohle nějaké něco uživatel nikdy neudělá, pak berte jako jisté, že udělá. Ještě horší jsou situace, kdy vás ani nenapadne, že uživatel by mohl váš program používat nějakým svým specifickým způsobem. Takové chyby jsem viděl u mnoha programů a sám jsem se mnoha takových chyb dopustil a stále dopouštím. Tedy bez reptání chybu uznám a opravím. Zkrátka, kvalita programu se neposuzuje pouze podle toho, jak funguje při očekávaném a většinovém chování uživatelů, ale neméně důležité je i to, jak je odolný proti okrajovým situacím. Už jsem deformovaný svou profesí, ale pokud vidím neošetřenou okrajovou situaci, okamžitě jí vytáhnu a posuzuji tak stabilitu navrhovaného řešení. V tomto případě anarchokapitalismu.

Při čtení těchto tří článků mi vyskakovaly jasní kandidáti na citaci. Jenže bylo jich moc, tedy jsem se rozhodl situaci převyprávět jiným způsobem a spoléhám na to, že čtenář, který bude mít zájem mé převyprávění plně pochopit, si ty články přečte.

Chceme-li projektovat jakýkoliv společenský konstrukt, musíme vždy počítat s prvkem sobectví a zlé vůle. Není nám nic platné, že většina lidí má nějakou snahu se v klidu dohodnout, pokud vynecháme ošetření okrajových situací. Na nich nám totiž jakýkoliv konstrukt nakonec spolehlivě spadne. Sobectvím teď nemyslím takové to obyčejné sobectví, že chci víc muziky za méně peněz, ale spíš sobectví, že chci víc muziky bez ohledu na ostatní lidi v okolí, i kdyby měli ohluchnout. A zlou vůli můžeme charakterizovat například naší českou oblíbenou vlastností - když nemůžu mít kozu já, ať chcípne i sousedovi. Jakákoliv společnost, která neumí efektivně vyřešit takovéto krajní situace, nakonec spolehlivě zkolabuje. Autor se vícekrát ohání příklady středověkého Islandu a Irska, ale je třeba si uvědomit, že se jednalo o velmi chudé a řídce osídlené oblasti. Málo lidí na velkém území = málo konfliktů, tedy není třeba řešit nějaké sofistikovanější strategie.

Nyní udělám odbočku do dávnější historie společností, které nebyly organizované do státní formy, případně existovaly městské státy (dnes trochu větší vesnice). Například Genesis kapitola 14 (Bible) popisuje šarvátky (války) mezi městy a kočovníky, kteří se krajinou různě potulovali. Válčili v podstatě všichni se všemi s nějakými dočasnými koalicemi. V porovnání s dneškem se jednalo o řídce osídlenou oblast, avšak v tehdejší době se jednalo o tzv. úrodný půlměsíc, tedy oblast osídlenou na tehdejší poměry hustě. Spory se řešily často bojem, ne soudem. Příčinou těch válek samozřejmě nebyla existence jakýchsi státečků, ale něčích zájmů proti jiným zájmům, tedy spory o něco.

Podobná situace nastala o nějaké to tisíciletí později v Arábii. Psychopat Mohamed toužil po moci i vlastnictví takovým způsobem, že neváhal své odpůrce vyvražďovat i pod celkem malichernými záminkami (samozřejmě s příslušnou kořistí). Mírnější lidé vstřícní nějaké dohodě a toleranci za svou vstřícnost zaplatili životem, otroctvím, nebo byli donuceni přestoupit na islám. Kvůli neschopnosti tehdejší společnosti řešit úspěšně krajní situace máme problémy s islámem dodnes.

Vraťme se nyní zpět na náměstí I.P.Pavlova zmíněné v předchozím blogu. Vlastníci tohoto rušného dopravního uzlu svým sobeckým a fakticky i zlovolným rozhodnutím zřídit si v místě klidovou zónu hodí vidle do záměrů vlastníků navazujících ulic, kteří profitují z čilé dopravy - svým rozhodnutím je připraví o významný zdroj příjmů. Ti tedy dají Ípáky k nějakému soudu. Kdo vyhraje? Pokud má někdo za zády soukromou bezpečnostní agenturu (= vycvičenou armádu), pak jasně ten. Pokud snad mají armádu obě strany, pak se nějakým soudem vůbec nemusí zatěžovat a mohou změřit své síly ve vzájemném vraždění.

Případně je tu další možná varianta. Dejme tomu, že obě strany chtějí vypadat před ostatními z okolí jakoby čestně. Tím se dostaneme do obtížné situace, protože Ípáci mají přece nezadatelné právo nakládat se svým vlastnictvím dle své vůle, ale na druhé straně takové rozhodnutí zásadním způsobem zasáhlo do práv jejich sousedů - přišli ze dne na den o příjmy. Tedy může snadno dojít k tomu, že je vyhledáván úplatný soudce. Jasně, ten soudce má reputaci úplatného, proto je v některých situacích vyhledáván a velmi dobře placen (lépe, než spravedliví soudci). Byť všichni vědí, že je úplatný, situace není zcela jednoznačná a spor má dvě možná řešení. Ípáci se odstěhovat nechtějí a nějaké středové řešení spojené s omezenou průjezdností je pro obě strany stále nepřijatelné, protože hluk se vrátí a příjmy okolních vlastníků klesnou víc, než jsou ochotni přijmout. Soudce rozhodne ve prospěch lépe platící strany, ale nikde není záruka toho, že nezávislý a spravedlivý soudce by rozhodl jinak.

Urzova představa, že si každý vlastník může dělat se svým majetkem co chce, stanovovat si na svém vlastnictví svá práva a že někdo bude schopen řešit spory takového vlastníka s okolím docela hezky vyvrací vývoj lesnictví na našem území. O něm pojednává například tato práce: Dějiny lesního hospodářství a dřevozpracujícího průmyslu. Od strany 49 se text zabývá vývojem legislativy ohledně lesů na našem území. Dřevo bylo dlouhou dobu strategickou surovinou, sloužilo na stavby, topení a řadu dalších činností. Text popisuje dřívější situaci, která fakticky odpovídala anarchokapitalistickým vlhkým snům. Tato situace však vedla postupně ke zhoršování kvality lesů i dřeva a to i přes to, že si někteří vlastníci uvědomovali, že nelze jen bezhlavě těžit. Nedocházelo k tomu, co Urza stále dokola opakuje - že vlastníci budou majetek spravovat k rozkvětu (až na obecní lesy, které na tom nejspíš byly nejhůře). Pravidla si každý stanovil jaká chtěl, mohl je kdykoliv měnit, právně docházelo k situacím, které nebyly reálně rozsouditelné a vymahatelné. Situaci zvrátil až císařský patent v 18. století, který stanovil jednotná pravidla pro správu lesů, vlastníkům uložil jasné povinnosti a dal do nějakého souladu zájmy vlastníků lesů se zbytkem společnosti, která existenčně potřebovala dřevo. Tento patent stav lesů zlepšil - způsobem, který anarchokapitalisté zásadně odmítají, protože podle jejich ideologie takový státní zásah nemůže nikdy situaci zlepšit, ani vyřešit. Avšak se tak stalo. Tento příklad je docela dobrou ukázkou skutečnosti, že volný trh některé situace neumí sám od sebe dobře vyřešit a že státní zásah může být právě tím lepším řešením.

Autor: Zbyšek Hlinka | středa 26.5.2021 17:58 | karma článku: 9,04 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli