Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Urzův anarchokapitalismus - veřejná prostranství a svoboda slova

Tento díl je obzvláště vydařený a po jeho přečtení mi hned naskočilo často používané rčení - představuje si to jak Hurvínek válku. Pojďme jeho nápady dotáhnout do nějakého reálného konce.

Anarchokapitalismus, díl jedenáctý: Veřejná prostranství a svoboda slova

Vyberu jako příklad parky, o kterých autor tvrdí, že by měly být v soukromém držení a pokud lidi budou chtít park používat, budou ochotni za vstup do něj zaplatit. Zároveň, že majitel parku si může určovat co budou lidi moct v jeho parku veřejně rozhlašovat. Než budete pokračovat dál ve čtení, přečtěte si prosím nejprve celý Urzův článek, protože jinak bych zde musel citovat víc, než se mi chce.

Urza se ohání tím, že projekty by se měly řídit tím, co si lidé přejí. Já si například přeji, abych mohl vylézt z baráku, aniž bych musel komukoliv platit (vždy, přímo, nebo i nějakým paušálem) za to, že projdu jeho pozemkem. Také si přeju mít možnost zajíst si do parku a sledovat tam prdelky mladých děvčat, aniž bych za to musel někomu platit. Jednoduše proto, že ta děvčata by do takového parku nechodila zdaleka tak často, jako nyní. Já bych tedy přišel o zážitek (hm, v mnoha případech o "zážitek"), takže bych do parku nešel. Ha, ten Hlinka je ale prasák, ale proč by takový důvod nemohl být legitimní, pokud se jen dívám? V soukromém parku by navíc takové dívání se mohlo být zakázané, protože prudérní genderfašofeministické návštěvnice se to může dotknout (dědek se jí nelíbí, tak ať ani nečumí), ona si bude stěžovat - a do parku mě nepustí ani za poplatek.

Přijměme model, že každý kousek země někomu patří. Nebylo by vhodné, aby rozsáhlé plochy patřily jednomu vlastníku, protože ten by pak začal svého postavení zneužívat a bylo by po svobodě. Jakékoliv. Naprosto by stačilo, kdyby se takový vlastník na někoho naštval a zakázal mu vstup na své pozemky. V krajní situaci by se mohlo dost dobře stát, že nebožák by nemohl vylézt z vlastního baráku. Kde se pak dovolá nějaké spravedlnosti? Tedy dle idejí anarchokapitalismu by mělo být takové vlastnictví rozptýlené, aby věc fungovala. Pak by to však znamenalo, že pokud bych chtěl (nebo potřeboval) vyrazit někam dál, musel bych se vyrovnávat s desítkami nebo stovkami vlastníků za právo projet jejich pozemkem. Hm, že by tedy mohlo být nějak vynuceno, že za průchod pozemkem nemusím platit? To nejde, přece nemohu vlastníkům pozemků diktovat, jak mají se svým pozemkem nakládat, to by bylo v přímém rozporu s idejemi anarchokapitalismu. V reálu by celý problém nakonec stejně skončil tím, že nějaký vlastník by získal převahu a skupoval další a další pozemky, protože takto rozptýlené vlastnictví je dost nepraktické, až by se fakticky stal pánem země (ať si pod tím představíte jakoukoliv oblast), aniž by musel nutně vlastnit veškeré pozemky, stačí nějaké kritické množství a klíčová poloha. Jeho místo nikdo volnotržně nenahradí, protože on své pozemky neprodá (a nikdo ho přece k tomu nemůže nutit) a plocha nafouknout nejde. A jsme obloukem v problému nastíněném na začátku odstavce.

Jeden kousek však ocitovat musím, protože na něm budu dále stavět:

"... je zakázána například propagace fašismu či rasismu (... přesto budu vždy hájit svobodu slova i pro ty, se kterými hluboce nesouhlasím)"

Pokud vás nepřesvědčil o totálně nedomyšleném nápadu předchozí text, nabízím další příklad. Máme tu komunisty, o kterých už víme, co je to za lumpy a že v souladu se svou ideologií chtějí, aby pokud možno veškeré vlastnictví bylo v rukách všeholidu - tedy žádné konkrétní osoby. Komunisti si v souladu s ideály anarchokapitalismu zakoupí pozemek, na kterém postaví park. Protože to s všelidovým vlastnictvím myslí vážně, bude vstup do parku zdarma, aby jim tam chodilo co nejvíce lidí, mezi kterými pak budou moct šířit své představy o ideálu. Tím je zabavení pozemků všem těm, kteří za vstup požadují poplatek. A hlavním bonusem by pak byly veřejné výzvy k popravě Urzy jakožto hlavního nepřítele všeholidu. Pokud se to bude opakovat často a dostatečně dlouho, pak se celkem spolehlivě stane, že Urza přijde o život. Myslím, že by Urza dost rychle přehodnotil svůj postoj k možnosti veřejného šíření násilnických ideologií. A svoboda opět skončí.

Z výše uvedených důvodů si tedy společnosti drží veřejná prostranství jakoby nepatřící nikomu (patří státu, obci) i za cenu, že jejich provoz je nákladnější a méně efektivní, než kdyby ten samý pozemek spravoval nějaký konkrétní vlastník. A to proto, že existence takových prostranství poskytuje lidem více svobody, než kdyby každý kousek někomu patřil. Urzovo fantasmagorie mohou na papíře vypadat úžasně, papír ostatně snese všechno. V reálu je to však velmi nebezpečná pitomost.

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 23.5.2021 16:34 | karma článku: 10,89 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli