Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Urzův anarchokapitalismus - hasiči

Urza je dle dohledatelných údajů programátor a vystudovaný matfyzák. Téma hasičů je neideologické, tedy bych od takového člověka očekával racionální úvahu včetně nástinu požadované funkcionality a jak ji optimálně realizovat.

Anarchokapitalismus, díl šestý: Hasiči

Začnu nějakým nástřelem požadavků na systém, který by měl programátor (a tím spíš matfyzák) vysypat z rukávu. Odpustím si formalismus takového návrhu a shrnu ho do několika bodů. Co očekávám od takového systému?

  1. Pasivní bezpečnost. Fakticky se jedná o přijetí takových opatření, která minimalizují možnost vzniku požáru, případně minimalizují možnosti jeho šíření. Když to zkrátím a zúžím na stavby, pak to znamená, že nemohu mít možnost postavit si co chci, jak chci a kde chci. I kdybych chtěl riskovat, že má stavba v případě požáru shoří do základů (což může být účelný požadavek), nesmím ohrozit stavby svých sousedů. Všimněte si slova "nesmím". To znamená, že musí existovat autorita, která mi takovou stavbu znemožní právě kvůli tomu, že bych mohl způsobit škodu i někomu jinému, než sobě samému. Vezměme v potaz, že soused nemusí vědět, že stavím nebezpečnou stavbu, protože tomu třeba vůbec nerozumí. Nelze očekávat, že si má mou stavbu hlídat soused. Není povinen tomu rozumět ani to nelze rozumně očekávat. Tedy potřebujeme někoho, kdo věci rozumí a stavbu mi buďto schválí, nebo ne. Jedním z takových mohou být hasiči.
  2. Robustnost. Musíme počítat s tím, že požár může být velký, nebo že současně začne hořet na více místech. Tedy že systém má takové kapacity, aby zvládl obsloužit i kritické situace, které nastávají s nějakou statistickou četností. Četnost neodkážu v tomto případě kvantifikovat, hasiči bezpochyby ano.
  3. Spolehlivost. Pokud vypukne požár, očekávám, že hasiči přijedou tak rychle, jak jen to je možné. Tedy, že přijedou ti, kteří jsou nejblíž. Pokud hasí jinde, pak další v pořadí. To vyžaduje kvalitní dispečink, který má přehled o volných kapacitách a volí optimální řešení. S tím souvisí i to, že některé kapacity prostě čekají v garáži na to, že je kdykoliv může někdo zavolat k požáru (permanentní pohotovost na místě výjezdu).
  4. Uživatelská přívětivost. Jako uživatel (termíny užívané mezi programátory) nechci řešit, kdo s kým má jakou smlouvu. Prostě vidím kdekoliv nějaký požár (nemusí se týkat jen mé stavby), zavolám na jednotné číslo a dál se nestarám, protože chci mít jistotu, že problém bude řešen a promptně vyřešen.

Ještě chvilku budu psát jako programátor, takže si prosím zkuste přeložit text do lidštiny. Pokud se mi podaří správně sestavit požadavky, vyplyne mi z toho, jak systém implementovat. Možností je celá řada, ale jen některé jsou správné. Na šablonovité situace pak existují šablonovitá řešení, která jsou osvědčená praxí, tedy i zpravidla správná. Samozřejmě každou šablonu lze uzpůsobit konkrétní situaci. Jinými slovy, princip hašení požárů je podobný například zvládání povodní (proto i u nich figurují hasiči), ale liší se v některých detailech. Tedy použije se jedna základní šablona, která se v implementačních detailech uzpůsobí cílovému řešení. Tak, a dost programování...

Máme v základním principu dvě možné varianty řešení (prolínání teď pro jednoduchost vynechávám). Centralizovaný, nebo atomizovaný systém. Pod atomizovaným systémem si můžete představit třeba místní pekárny. Každá pekárna peče vlastní pečivo, vy si vyberete nějakého oblíbeného pekaře a k němu chodíte nakupovat. Pokud váš pekař skončí, jdete k jinému a nic se neděje (kromě vašeho osobního pocitu, že musíte znovu ochutnávat nové pečivo a vybírat toho pro vás nejlepšího). Pod centralizovaným systémem si pak můžete představit třeba právě hasiče, které prostě zavoláte k požáru a je vám lhostejné, zda mají velkou nebo malou stříkačku, zda mají stará nebo nová auta atp. Z požadavků je patrné, že pro zvládání požárů je vhodnější centralizovaný systém. Zde totiž není nejdůležitější, kolik ten systém stojí, ale to, kolik ušetří. Tedy, jakým škodám zabrání - od sousedova baráku chytne nebo nechytne ten váš. Nebo ještě jinak - zachráněné hodnoty musí jasně převyšovat náklady na správu a údržbu systému, což je alfou a omegou ekonomické rozvahy.

Od programátora a tím spíše od matfyzáka bych očekával, že takovou rozvahou začne. Avšak nic, on se k problému staví ideologicky. Staví na automatickém předpokladu, že atomizovaný systém je vždy lepší, než centralizovaný, aniž by to jakkoliv zdůvodnil. Jednoduše předloží k věření, že atomizovaný systém funguje vždy lépe než centralizovaný, a je vymalováno. Jenže to není pravda a Urza by to vědět měl. Co si tedy mám mohu myslet o takovéto ideologii? Neuskutečnitelná (a nebezpečná) utopie. Nic lepšího o tom říct nemohu.

Ještě jedna perlička z jeho tvrzení, kterou lze naprosto hravě vyvrátit:

"Nelze tedy argumentovat ani tím, že chudí si nebudou moci ochranu proti ohni zaplatit: kdo má dům či byt, ten má i peníze na hasiče; i kdyby se rozhodl neplatit pravidelné poplatky, tak stejně v případě požáru může zavolat nějaké firmě, která nemovitost uhasí – vyplatí se mu to prakticky za libovolnou částku, která je nižší, než cena toho, co z nemovitosti po uhašení zbude."

Naprosto klasická situace: Během své aktivní doby si pořídíte dům (byt) a splatíte hypotéku proto, že víte, že ve stáří nebudete mít prostředky na placení komerčního nájemního bydlení. Ve stáří tedy máte kde bydlet a zbyde vám i na nějaké jídlo, ale už nemůžete platit všemožná pojištění hasičům, bezpečnostním agenturám atd. Prostě už nemáte sílu vydělávat peníze na všechny ty služby, které byste si měli dle Urzy platit. Jste rád(a), že máte střechu nad hlavou a co jíst. Urza je mladý a tak patrně žije v přesvědčení, že zemře dřív, než přestane zvládat programovat - a tedy mít luxusní příjmy. Jako programátor velmi dobře vím, jaké může mít dojmy, ale protože jsem o generaci starší než on, vidím i na druhou stranu.

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 20.5.2021 20:30 | karma článku: 9,91 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli