Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lockdown - vláda se nejspíš rozhoduje podle křišťálové koule

Vůbec bych se tomu nedivil. Už loni se k tomu přiznal premiér, že mu křišťálová koule řekla, že má odfrčet k moři se zrekreovat. Poté, co ostatním občanům doporučil, že mají zůstat doma na zadku.

V předchozím článku jsem vyjádřil pochybnosti o schopnosti vlády vymyslet smysluplná nařízení. Dále jsem se zmínil o cukání napsat vládě dotaz, na základě čeho se rozhoduje. Nakonec jsem přece jen neodolal a poslal dotaz příslušnému úřadu (v tomto případě ministerstvu zdravotnictví). Vyjímám podstatné pro tento článek. Napsal jsem toto:

Zakoupil jsem respirátory od firmy General Public Protection, k těmto respirátorům je přibalen návod k použití s upozorněními na možná rizika. Vedle toho jsem zakoupil levnější respirátory z Číny, ty pro „jistotu“ žádné upozornění neobsahují.

V upozorněních je tato věta, kterou považuji za klíčovou: "Tento prostředek neeliminuje riziko kontraktace nemoci či infekce." Dohledal jsem si, před jak velkými částicemi má podle normy třída FFP2 chránit. Zjistil jsem, že střední velikost je 600 nanometrů, nejmenší krajní velikost je pak 200 nanometrů. Dále jsem zjistil, že střední velikost koronaviru je kolem 120 nanometrů. Tedy je respirátor spolehlivě propustný pro samotný virus uvolněný z kapénky. Dále uvádím v rámci svých úvah rizika, která jako občan vnímám.

Úvaha 1: Respirátor sice zachytí kapénky, ale kapénka se vsákne do materiálu roušky nebo odpaří, virus pak zůstává v materiálu respirátoru. Pokud je respirátor správně utěsněn, pak dochází při dýchání k velkému proudění tlačeného vzduchu v pórech materiálu. Čistě fyzikálně mi vychází, že virus uvolněný z kapénky se tlakem proudícího vzduchu může snadno utrhnout z materiálu a tak ho vdechnu. Jinými slovy, pokud se ocitnu na delší dobu v infekčním prostředí, respirátor považuji za nedostatečnou ochranu. Pokud toto někdo neví (a sázím na to, že většina lidí to ani netuší), pak s falešným pocitem bezpečí může při delším pobytu v infekčním prostředí snadno chytit infekci.

Úvaha 2: Vzhledem k cenám těchto prostředků je nereálné očekávat, že jejich nositelé budou dodržovat bezpečné doby použitelnosti respirátorů. Při jejich používání venku při mlze nebo dešti se bezpečná doba použití výrazně zkracuje a respirátor pak začne namísto ochrany naopak svému nositeli škodit. Dále vzhledem k cenám nelze očekávat, že si všichni lidé zakoupí ochranné prostředky účinné proti virům, ale budou nosit především levnější čínské (určené pro prach na stavbách), které nezaručují v podstatě nic. Tedy nošení takového respirátoru delší dobu venku (v zastavěné oblasti) považuji osobně za krajně nebezpečné, pokud se mi jinak bude dařit vyhýbat blízkým kontaktům s jinými lidmi. Dle mého názoru by se takový ochranný prostředek měl používat jen po dobu nezbytně nutnou, tedy v uzavřených prostorách nebo kde je více lidí a nelze dodržet dostatečný odstup. Lidé, kteří v takových prostorách musí být delší dobu, by měli tyto prostředky často měnit, což také nelze s důvěrou očekávat.

Úvaha 3: Pokud virus budu mít a stanu se již infekčním, pak konstrukce respirátoru musí dle mého názoru způsobit, že se infikuji vlastními viry, které by jinak odlétly do okolí. Tedy virová nálož se mi tímto způsobem znásobí se všemi dopady, které vysoká virová nálož přináší. V podstatě se stanu dobrým kandidátem na obsazení nemocničního lůžka.

Žádám tedy o informaci, zda rozhodování vlády v souvislosti s používáním ochranných prostředků třídy FFP2 se opírá o ověřená měření, taková, která by spolehlivě vyvrátila mé úvahy o rizicích, případně ze kterých by plynulo, že mé obavy jsou nevýznamné a zanedbatelné (například ve srovnání s látkovou rouškou, kterou si uživatel může doma vyvařit a provozovat ji s minimálními náklady). Pokud ano, jaké jsou závěry těchto měření?

Přišla odpověď z ministerstva (opět vyjímám to podstatné):

K otázkám týkající se ochranných prostředků dýchacích cest, konkrétně respirátorů třídy FFP2 sdělujeme následující.

Klasifikační systém je založen na rozdělení respirátorů do tří ochranných tříd (FFP1, FFP2 a FFP3), a to v závislosti na stupni ochrany dýchacích cest, kterou poskytují. Zkratka FFP vychází z anglického termínu FFP „Filtering Face Piece“.

Respirátory jsou primárně určeny k ochraně dýchacího ústrojí jejich uživatele před částicemi přenášenými vzduchem v jeho okolí – mikroorganismy (bakterie, viry, spory plísní), jemným prachem a toxickými tuhými či kapalnými částicemi. Zjednodušeně řečeno, respirátory brání průniku mikroorganismů zvenku dovnitř a chrání tak primárně uživatele.

Třída FFP2 má průnik filtračním materiálem 6 % a celkový průnik menší než 8 % u testovaných osob (11 % ze všech testů). Uživatele chrání před prachem a aerosolem. V dnešní době nacházejí uplatnění i v boji s koronavirem SARS-CoV-2.

Doplňujeme, že respirátory (vždy bez výdechového ventilu), pokud jsou výrobcem určeny jak k ochraně uživatele (nositele), tak jeho okolí (včetně pacientů), patří současně mezi osobní ochranné prostředky kategorie III podle nařízení (EU) 2016/425 i mezi zdravotnické prostředky rizikové třídy I podle dosavadní směrnice 93/42/EHS, případně již podle nového nařízení (EU) 2017/745. Tyto výrobky pak slouží k obousměrné ochraně a z tohoto důvodu jsou nejvhodnější pro použití ve zdravotnictví, resp. v první linii boje s pandemií onemocnění COVID-19.

Velikost koronaviru SARS-CoV-2 je udávána nejčastěji v rozpětí 0,06-0,14 µm. Je pravděpodobné, že i zde bude docházet ke statisticky významnému záchytu. V literatuře je ale často uváděna účinnost filtrace ve vazbě na velikost částic. Vzhledem k různým mechanismům uplatňujícím se u filtrace, její účinnost stoupá s velikostí částic, a dále stoupá u velmi malých částic. Nejnižší účinnost je obvykle udávána kolem 0,1 µm. Je nezbytné nejprve popsat mechanismus, jakým se koronavirus SARS-CoV-2 přenáší. Respirační infekce mohou být přenášeny kapénkami různých velikostí: když mají kapénky v průměru > 5 až 10 µm, označují se jako respirační kapénky, pokud je jejich průměr <5 µm, označují se jako jádra kapének. Podle současných studií koronavirus SARS-COV-2 primárně přenášen mezi lidmi prostřednictvím respiračních kapének a kontaktní cestou. K přenosu koronaviru SARS-CoV-2 může dojít přímým kontaktem s infikovanými lidmi, pokud je osoba v těsném kontaktu (do 1 m) s infikovaným, je vystavena riziku přenosu infikovaných respiračních kapének prostřednictvím sliznice (úst a nosu) nebo spojivek (očí)) a nepřímým kontaktem s povrchy v bezprostředním okolí nakaženého nebo s předměty používanými nakaženým (např. stetoskop nebo teploměr).

Informace ke zdravotnickým obličejovým maskám (tzv. rouškám) a další informace k nim jsou popsány v dokumentu s názvem „Průvodce základy regulace obličejových masek, jakožto osobních ochranných prostředků a zdravotnických prostředků“.

Zmíněného průvodce naleznete zde. Na jeho konci jsou odkazy na jiné instituce, které byly zkopírovány v odpovědi.

Suma sumárum. Například tento článek hovoří o tom, že respirátory FFP2 jsou primárně určeny truhlářům a lakýrníkům. Byť mají jistou záchytnost i u virů, ale toto není jejich primárním účelem (jak se pokouší tvrdit úřad). Na mou úvahu, že po vsáknutí nebo vyschnutí kapénky může virus proniknout až ke sliznici, neuvedl úřad žádný odkaz na měření, podle kterého by se vláda mohla rozhodovat, ale jen toto: "Je pravděpodobné, že i zde bude docházet ke statisticky významnému záchytu." Tak jasně, je to pravděpodobné. Takže zkusíme to a uvidíme, co se stane. Třeba to dopadne dobře, nebo taky ne. Tématu o riziku při zpětném vdechování vlastních virů se úřad ani náznakem nedotkl. Atp.

Také tam zřetelně vidíte tu křišťálovou kouli?

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 21.3.2021 14:12 | karma článku: 26,94 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli