Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účtenková loterie je zralá na zrušení. Nebo raději celé EET...

Zákon o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. považuji za jeden z vydařených. Umožňuje vám ptát se úřadů na různé věci a úřad je povinen odpovědět. Na co se ptát nelze, je vypsáno v zákonu.

Využil jsem tedy zákona pro dotazy související s účtenkovkou. Na základě následujících článků mám za to, že provozování účtenkovky státem je přinejlepším v rozporu s dobrými mravy. Pokud jedná nemravně stát, jak pak může vyžadovat mravní jednání od občanů?

Trable Účtenkovky. Profesionální hráči mohou nová pravidla obcházet dálÚčtenkovka má rysy podvodné hry, říká analytik. Jsou dva způsoby, jak obejít pravidlaVIDEO: Propadli Účtenkovce. Rozdělují nákupy, vybírají koše a s účty i kšeftují

Dne 8.11.2019 jsem poslal ministerstvu financí následující dotazy:

Věc: Žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., k účtenkovce

Dobrý den,
v článku https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/uctenkovka-schillerova-eet-podvodnici-evidencetrzeb_1911010600_tec?fbclid=IwAR3YHNiWtdp4RfWJAfVJaRFL9g0EtWMrXR8Q98UeVj5TsQZo55vAilNt1U se píše:

Ministryně ale odmítá, že by mohli loterii ovládnout profesionální hráči využívající počítačové programy či internetové boty ...
„Odmítáme tvrzení, že by účtenkovka měla být ovládnuta počítačovými roboty. Ministerstvo financí má k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání hráčů odhalit a sankcionovat.“

V dalším pozdějším článku https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/uctenkovka-meni-pravidla40302440 se píše:

V úterý podepsala (ministryně) smluvní dodatek s provozovatelem loterie Wincor Nixdorf se stanovením maximálního počtu účtenek na jednoho hráče na 500 za měsíc. Čeká se na podpis firmy.

Jakožto programátor mám představu, že bych dokázal napsat robota, který simuluje chování člověka. Zároveň si neumím představit, že by jeden člověk (případně několik střídajících se lidí) dokázal za měsíc fyzicky zadat přes 11 tisíc účtenek – tedy mi vychází, že účtenky musel zadávat robot. Prostou úvahou mi také vychází, že zadavatel musel účtenky sehnat od jiných lidí, protože nepovažuji za možné ani rentabilní realizovat takové množství nákupů.

V souvislosti s těmito sděleními mám následující otázky:
1. Je tvrzení, že ministerstvo financí má k dispozici nástroje pro odhalení robotů (což patří k nekalým jednáním), pravdivé?

2. Pokud je odpověď na otázku 1 kladná, proč není tento nástroj používán a namísto toho se ministerstvo rozhodlo změnit pravidla?

3. Na tomto typu her může vzniknout závislost a nikde na stránkách účtenkovky jsem nenalezl varování před tímto nebezpečím. Jak se ministerstvo vypořádává s tím, že podporuje vznik závislosti na této hře, navíc bez varování?

4. Loterie je hrazená z veřejných prostředků, navíc se jedná o morálně pochybný podnik (předchozí otázka). Očekával bych tedy, že její provozování bude probíhat pod veřejnou kontrolou, zda je celý proces slosování řádný a férový vůči hráčům. Proč není slosování veřejné?

-----

Na tento dotaz ministerstvo odpovědělo dne 19.11.2019 takto:

Poskytnutí informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím
 
Vážený pane,
Ministerstvu financí byla dne 8. listopadu 2019 doručena Vaše žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím,  ve znění pozdějších předpisů. Žádáte o poskytnutí informací v tomto znění:
[citace mého dotazu]

K jednotlivým dotazům Vám Ministerstvo financí sděluje následující informace.

Ad 1. [citace otázky]
Ano, Ministerstvo financí má k dispozici nástroje pro odhalení robotů.

Ad 2. [citace otázky] 
Tento nástroj je v praxi využíván. Ministerstvo financí ve spolupráci s dodavatelem prošetřuje oprávněnost registrace účtenky i získání výhry. V případě zjištění nekalého nebo podvodného jednání je postupováno dle příslušných ustanovení herního plánu. Tyto mechanismy jsou pro zajištění řádného fungování účtenkové loterie naprosto dostačující, ke změně pravidel bylo přistoupeno za účelem eliminace pochybností a zvýšení důvěry v transparentnost účtenkové loterie.

Ad 3. [citace otázky]
Ministerstvo financí nemá k dispozici informace, že by na účtenkové loterii vznikala nebo mohla vzniknout závislost. Vaše tvrzení lze tudíž považovat za spekulaci.

Ad 4. [citace otázky] 
Celý systém slosování je řádný a férový a je nastaven transparentně. Slosování probíhá pomocí transparentního RNG modulu (Random number generator neboli generátor náhodných čísel), který byl certifikován nezávislým Elektrotechnickým zkušebním ústavem Praha a pro dodavatele jej zabezpečuje společnost SAZKA, a.s. Jedná se o RNG modul, který je běžně využíván i pro jiné hry této společnosti.  K účtenkám (jednoznačně identifikovatelným prostřednictvím BKP – bezpečnostní kód poplatníka), které splňují všechna pravidla stanovená herním plánem, je přiřazeno pořadové číslo. Soubor pořadových čísel je předán obchodní společnosti SAZKA, a.s., která z jednotlivých pořadových čísel vylosuje ta výherní s přiřazením konkrétního pořadí výhry (nejprve se losuje první pořadí, pak druhé atd.). Pořadí výherních pořadových čísel je následně předáno zpět do systému účtenkové loterie, který je opět spáruje s daným BKP/účtenkou, resp. výhercem. Ministerstvo financí má nástroje, které využívá, aby zabezpečilo a zkontrolovalo transparentnost celého procesu slosování i jednotlivých kroků (např. fyzický dohled při každém slosování, předávání kontrolních souborů apod.).

-----

Odpověď na otázku 3 jsem považoval za neuspokojivou, zopakoval jsem jí tedy s doplněním dalšího vysvětlení, proč se ptám. Nechci unavovat čtenáře obšírnými detaily, uvedu tedy jen to nejpodstatnější:

V článku na https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2019/cr-na-zasedani-rady-ecofinodmitne-navrh-35199 se píše v souvislosti s domácím pálením alkoholu:

Ministerstvo financí se na popud mezinárodních organizací (WHO, OECD), ale také Ministerstva zdravotnictví snaží dostupnými prostředky dlouhodobě bojovat proti všem druhům závislostí.

Pokud proti všem druhům závislostí, pak nutně i proti závislosti na loteriích. To znamená, že ministerstvo by mělo jednat tak, aby svou činností nedalo ke vzniku jakékoliv závislosti žádnou příležitost. Účtenkovkou takovou příležitost jasně dává.

Na to mi ministerstvo zaslalo rozhodnutí o odmítnutí mé žádosti dne 3.12.32019 s obsáhlým vysvětlením, proč mi na otázku odmítá odpovědět. Vyberu tedy co, co považuji za podstatné:

Žádost je tudíž ve své podstatě žádostí o poskytnutí stanoviska, resp. odůvodnění stanoviska Ministerstva financí v konkrétní věci.
...
Podle § 2 odst. 4 InfZ platí, že povinnost poskytovat informace se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací.

Ponaučení: otázky je třeba klást správně.

-----

Dne 4.12.2019 jsem odeslal poslední dotazy:

Věc: Žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., k účtenkovce

Dobrý den,

dle vaší odpovědi č. j.: MF-29423/2019/484 nemá ministerstvo k dispozici informace o tom, že by na účtenkové loterii vznikala nebo mohla vzniknout závislost. Dva roky stará reportáž (https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/uctenkovka-zavislost-sberaci-vymenauctenek.A171221_090851_ekonomika_pas) však ukazuje něco jiného – ve videu jsou patrné zjevné znaky možné závislosti na této hře. S ohledem na stáří reportáže mi přijde velmi podivné, že by ministerstvo o něčem takovém nevědělo. Z toho pak plynou následující otázky:

Otázka 1: Ví ministerstvo o této reportáži?

Otázka 2: Jakým způsobem ministerstvo provádí průběžný monitoring chování účastníků hry, se zaměřením na možný vznik závislosti? Nerozhoduje, zda takový monitoring provádí ministerstvo samo, nebo zda získává potřebná data odjinud.
Zákon o EET, který účtenkovou loterii zavádí, vylučuje provozování této loterie ze zákona o provozování hazardních her. Zákon o hazardních hrách č. 186/2016 Sb. upravuje provozování loterií (§ 3 odst. 2 písm. a). Účtenková loterie je loterií jak podle názvu, tak i podle charakteru. Zákon uznává možný vznik závislosti na hrách, jejichž provozování upravuje (hry typu účtenkové loterie zákon upravuje), v § 16 odst. 5 písm. e). Zákon tak reaguje na jistou skutečnost, která se reálně projevuje a je nezávislá na existenci zákona. Tedy bez ohledu na to, zda provozování účtenkové loterie podléhá zákonu o hazardních hrách nebo ne, riziko vzniku možné závislosti na účtenkové loterii je reálné, jak ukazuje nejen zmínka v zákonu, ale také výše zmíněná reportáž.

Otázka 3: Nechalo si ministerstvo zhotovit odborný posudek, který by vyhodnotil možná rizika vzniku závislostí na účtenkové loterii?

Otázka 4: Pokud je odpověď na otázku 3 kladná, kdo tento posudek vyhotovil a jaký je závěr posudku?

-----

Ministerstvo odpovědělo dne 19.12.2019 takto:

Poskytnutí informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím

Vážený pane, Ministerstvu financí byla dne 4. prosince 2019 doručena Vaše žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím,  ve znění pozdějších předpisů. Žádáte o poskytnutí informací v tomto znění:
[citace mého dotazu]

K jednotlivým otázkám Vám Ministerstvo financí sděluje následující:

Otázka č. 1: [citace otázky]
Ano; Ministerstvo financí sleduje denní tisk a elektronická média ve vztahu k činnostem vztahujícím se k působnosti Ministerstva financí.

Otázka č. 2: [citace otázky]
Ministerstvo financí průběžný monitoring s takovýmto zaměřením neprovádí.

Otázka č. 3: [citace otázky]
Ministerstvo financí si nenechávalo zhotovit žádný takový odborný posudek.

Otázka č. 4: [citace otázky]
S ohledem na odpověď na otázku č. 3 je odpověď na tuto otázku bezpředmětná.

-----

Jak vidno, dává smysl se v případě nějakých pochybností úřadů ptát. Nebojte se toho. Na jedné straně totiž ministerstvo odpovědělo, že nemá k dispozici informace o možném vzniku závislostí, na druhé straně potvrdilo, že zná reportáž, která jisté znaky závislostí celkem zřetelně ukazuje. Avšak ani to nebylo důvodem, aby si takovou situaci ministerstvo hlouběji prověřilo. Z toho mi pak vychází, že provozování loterie považuje ministerstvo za důležitější, než existenci nějakých závisláků. Jenže pak je tvrzení ministerstva o boji proti všem druhům závislostí lživé.

Nemluvě o tom, že i po poslední úpravě pravidel hry dává ministerstvo dostatek příležitostí pro páchání podvodů.

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 19.12.2019 18:41 | karma článku: 26,18 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli