Alkoholické bakterie v žaludku - pozor na úřady!

26. 09. 2019 20:50:10
Dlouho jsem si myslel, že alkohol si v těle umí vyrobit jen jeden mutant z rodiny Hogbenů. Měl vycvičené enzymy a byl permanentně pod parou. Včera jsem zjistil, že to není žádné science-fiction, ale jedná se o realitu...

V článku Opíjel se jídlem. Jeho případ může pomoci lidem po celém světě, se píše o tom, že někteří lidé to umějí i bez mutací. Mají v žaludku vycvičené bakterie, které přeměňují cukr na alkohol. A ti jsou pak pod parou, a to za cenu cukru. To není fér, na alkohol je u nás uvalená spotřební daň, a to nikterak malá.

Pokud by takový člověk žil u nás, velmi by riskoval tahanice s úřady. Výroba alkoholu totiž poléhá zákonu č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Člověk si sice může vyrábět alkohol pro osobní spotřebu (což bezpochyby výroba přímo v žaludku je), ale podle zákona musí takovou výrobu nahlásit celnímu úřadu. V článku se píše o syndromu vlastního pivovaru, tedy se budeme řídit ustanoveními týkajícími se piva.

§ 80
Plátce daně z piva
(1) Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.
(2) Fyzická osoba, která vyrábí pivo podle odstavce 1, je povinna bezodkladně oznámit správci daně datum zahájení výroby, místo výroby a předpokládané množství vyrobeného piva za kalendářní rok.
(3) Pokud fyzická osoba poruší podmínky stanovené v odstavci 1, je povinna se zaregistrovat jako plátce nejpozději do 15 kalendářních dní ode dne porušení těchto podmínek.

U takového člověka je zařízením pro výrobu piva jeho žaludek. Zde můžeme pominout ustanovení o jeho prodeji, protože alkohol hned tráví, tedy by bylo velmi komplikované ho extrahovat a prodávat. Jenže, takový člověk má povinnost ohlásit výrobu správci daně, a to bezodkladně.

V článku se zmiňují o jednom Číňanovi, kterému jednou naměřili 4 promile alkoholu v krvi. Což odpovídá přibližně 11 dvanáctkám. Ale protože si vyrábí alkohol v žaludku kontinuálně, pak velmi optimisticky (tedy v jeho prospěch) řekněme, že si průměrně vyrobí ekvivalent 5 piv denně. Což je 1825 piv ročně, tedy cca 900 litrů piva ročně. A protože si bez zdanění může vyrobit litrů pouze 200, pak má podle odstavce 3 povinnost zaregistrovat se jako plátce daně a za vše nad toto množství musí zaplatit spotřební daň. Docela nezáviděníhodná situace...

Protože naši úředníci nejsou až na vzácné výjimky žádní velcí myslitelé, neumí si poradit s domácí výrobou piva. Tak se snaží domovarníka, který chce překročit uvedených 200 litrů ročně, donutit k založení živnosti. Ono je to pro úředníka jednodušší, protože takto zaháčkovaného domovarníka mohou přijít kdykoliv zkontrolovat do jeho provozovny (což znamená v řadě případů domů). Pokud však nemáte na vaření živnost, nemůže k vám domů úředník přijít jak si vzpomene. V tomto případě by vám však úředníci lezli silně krkem, protože jak jinak by měli provést kontrolu v žaludku?

Zákon také ukládá povinnost vést evidenci o výrobě. V tomto případě to znamená, že by postižený musel vést přesnou evidenci spotřeby cukru, podle které by se pak počítalo, kolik piv vlastně v žaludku vyrobil. A tuto evidenci by musel skladovat po dobu 10 let.

Takže pokud jste snad někdo tomuto nebožákovi záviděl, že může být permanentně v lihu, pak na něco takového u nás v Česku raději zapomeňte. Ta úřední pakárna s tím spojená vám za to fakt nestojí.

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 26.9.2019 20:50 | karma článku: 22.15 | přečteno: 781x

Další články blogera

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 794 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma článku: 24.07 | Přečteno: 695 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma článku: 11.54 | Přečteno: 684 | Diskuse

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 369 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 222 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 471 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2082

Čacký junák s pohledem upřeným do dáli

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...