Je větší zločinec neplatič daní, nebo čerpač dotací?

Zapomeňme nyní na zákony, které na jedné straně kriminalizují krácení daní, ale z druhé strany podporují různé dotace a pobídky. Paragrafy jsou pokroucené a slouží především těm, kteří jsou u moci.

A kdo má moc, chce ještě víc. Někdo tedy musí platit, aby jiný mohl brát. A tak náš velký čerpač dotací vyhlásil tažení za narovnání podmínek v podnikání. Ovšem vloudila se drobná chybka - ta rovnost má být jen v režimu má dáti-dal. Ivan Mládek kdysi chtěl rozšířit účetní položky ještě o kolonky ukradli jsme-ukradli nám. Tehdy to vypadalo jako legrace, ale obávám se, že ho někdo vzal za slovo a kolonky jen poněkud přejmenoval - na dotace.

Roztleskávači velkého čerpače dotací po svém guru nadšeně opakují, že kdo nemá ani na EET, ať tedy raději ani nepodniká. A žijí ve svatém přesvědčení spravedlivého světa, který konečně dorazil i k nám. Jenže i takový hospodský, který snad krátí daně, žije vlastně z toho, co vydělá svou prací. Vůči státu je na nule, nebo v nějakém sice menším, než by měl dle zákona být, ale v plusu.

Oproti našemu hospodskému je naopak čerpač dotací vůči státu vlastně v mínusu. A platí ho i ten hospodský, který je aspoň trochu poctivý a nějakou daň zaplatí. Zde se přímo nabízí srovnatelný příměr - pokud neumíš podnikat bez dotací, pak prostě NEPODNIKEJ! Z dotací se stal obrovský byznys, kolem kterého je navěšeno velké množství zkorumpovaných lidí. A tak se stalo, že zatímco jsou veřejně pranýřováni ti, kteří krátí daně, pobírači a rozdělovači dotací v tichosti okrádají každého hlupáka, který daně platí. A toto okrádání už přerostlo únosnou mez.

Takže Babiši - chcete narovnat podmínky v podnikání? Zrušte tedy v první řadě nevratné dotace všem soukromým subjektům. A teprve pak se zaměřte na další věci. Protože korupce spolu s dotačním byznysem poškozuje ekonomiku i morálku lidí mnohem více, než krácení daně. A je úplně jedno, kolik protikorupčních úředníků stát přijme. Jsou to jen další zbytečné výdaje navíc, ke kterým by v prostředí bez dotací nedošlo.

Autor: Zbyšek Hlinka | středa 1.2.2017 22:03 | karma článku: 40,12 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69