Zbyšek Hlinka

Adieu svobodo, vítejte opět v totalitě

7. 12. 2016 21:12:12
Co patří mezi hlavní znaky totalitního systému? Snaha co nejvíce regulovat a kontrolovat všechny aspekty soukromého i veřejného života - a také státem podporované udavačství. Prostě buzerace řízená státem.

Na regulacích a udavačství stálo nacistické Německo a také komunistické systémy. Bez udavačství se totiž nedá účinně kontrolovat, co kdo dělá a totalita se pak blbě kočíruje.

Co jsme získali za nejnovější totalitní výdobytky v poslední době? Kontrolní hlášení DPH (v lednu) a EET (aktuálně od tohoto prosince). Oba systémy jsou jasným regulačním a kontrolním systémem. Navíc finanční správa zřídila práskačský web pro nahlašování nevydaných účtenek. Nedostali jste účtenku z pokladny? Napráskejte svého prodejce. Za první týden se odkopala už takřka tisícovka práskačů. Je smutné, že vždy se najdou žalobníčci, kteří prostě mají udávání v povaze a jakmile jim někdo naslouchá, žalují, udávají, práskají. Nebo zlí občané, kteří se chtějí mstít za svůj podělaný život. Přitom problém daňových úniků lze řešit i jinak, bez zbytečné buzerace těch, kteří jednají vůči státu poctivě, be udávání. Totalitní stát však musí buzerovat všechny, v tom vidí svou jedinou rovnost a spravedlnost.

Stát nevěří občanům, že se nechají oškubat až na samou dřeň. Zcela logicky, občan by si také rád užil něco z plodů své práce. Proto je fér, když občan nebude věřit státu a bude hledat způsoby, jak totalitní opatření obejít. Za komoušů zde kvetla šedá ekonomika, protože nebylo možné podnikat legálně. Ve druhé polovině 80. let sice začaly vznikat možnosti pro legální drobné podnikání, byly zatížené takovou regulací a zdaněním, že to nemělo prakticky žádný význam.

Dnes se situace začíná opakovat. Nenasytný stát sahá do našich peněženek už tak hluboko a tak nevybíravě, že opět začíná být téma bujení šedé ekonomiky aktuální. Někdo už skončil, někdo se na to vyprdne po několika udáních. Další skončí, až na něj přijde s EET řada. Další ani nezačne podnikat, protože se to už nevyplatí - riziko je totiž větší, než možné výnosy. Podnikavý člověk si však vždy najde cestu, jak se uživit. Líné a tupé lemře pak zbude jen to udávání a závist. A vystátý důlek na pracáku, protože ubyde těch, kteří ho budou ochotni zaměstnat.

Smutné je, že se vždy najdou nadšení podporovatelé jakékoliv totality. Hlavně, že na tom něco vyrejžují. Dnes mi volal jeden takový týpek a snažil se mi vnutit nějaké EET řešení. Zkrátka, někteří troubové prodají státu i šibenici, na které je stát vzápětí oběsí. Hlavně, že na tom něco vydělají. A že si svého výdělku moc neužijí? Tak daleko nemyslí...

Autor: Zbyšek Hlinka | karma: 37.96 | přečteno: 1625 ×
Poslední články autora