Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí pivovaření II - ekonomika, daně, EET

Následující psaní bude poplatné spíše pro venkov, ale i městského člověka to může zajímat. Co bude dělat člověk z malé obce, když jediná hospoda v okolí stáhne po zavedení EET rolety?

Může si kupovat domů lahváče. Rovnou říkám: BLÉÉÉÉÉÉ! Nebo si spolu se sousedy v místní hasičárně pořídí pípu a prostě se na svou pijatyku složí a koupí si sud. A mohou si tam i vyvařovat, aniž by je prudily úřady jako hygiena a berňák.

Nebo si může začít vařit pivo sám. A protože je dobré pít (ale i vařit a při tom pít) v nějaké společnosti, lze se domluvit se sousedy a při vaření se střídat. Stejně nemůže pro celou vesnici vyvařovat jeden člověk (domácnost), protože by takto snadno překročil 200 litrů za rok, které jsou osvobozeny od spotřební daně.

Na začátku si musím dobře rozmyslet, kolik, jak a v čem chci vařit. Jinak nakoupím řadu věcí zcela zbytečně. Mám vyzkoušeno, že 20 litrů na jednu várku je tak akorát, co lze v pohodě zvládnout v jednom člověku od začátku až do samého konce. Je třeba počítat i s přenášením nádob plných piva. Pokud bude spolehlivě na každé vaření více lidí, lze si troufnout i na 50 litrů. Volba objemu várky také závisí na tom, kde bude pivo kvasit. Pokud v lednici, pak doporučuji raději 20 litrů. Na 50 litrů už potřebujete velkou lednici. Ale třeba zbyde nějaký chlaďák ze zavřené hospody, je škoda jej vyhodit.

Dle volby objemu várky si musíte pořídit hrnec pro daný objem (na 20l várku potřebujete cca 30l hrnec). Pro dekokční rmutování budete potřebovat hrnce dva (druhý může být menší). Můžete vařit v zavařovacím hrnci za pár šupů, pak ovšem počítejte s tím, že budete muset zhruba dvě hodiny míchat a měřit stále teplotu. Nebo si pořídíte hrnec řízený počítačem, který míchání a měření obstará za vás - ale vyjde vás to od nějakých 20 tisíc výše a trochu vás omezí v technologických možnostech. Dále potřebujete šrotovník, kvasnou nádobu pro celý uvařený objem (opět musí být větší). Pak síto (pokud vaříte v zavařovacím hrnci), velkou vařečku, chladič (někdo si vystačí s petkami se zmrzlou vodou), trychtýř, sanitaci a mycí prostředky. Rozhodně nezapomeňte na měření cukru, potřebujete to na zjištění stupňovitosti a dále na určení doby ukončení prvního kvašení. Doporučuji vykašlat se na skleněný cukroměr (stejně se brzy rozfláká), pořiďte si rovnou refraktometr na měření piva. Nesmíte zapomenout na lednici pro zrání piva (teplota cca 4-6 °C). Prvotní investiční náklady (bez lednice) se pro 20litrovou várku mohou pohybovat přibližně mezi 5 až 60 tisíci Kč. Záleží jen na tom, kolik luxusu si chcete (a můžete) dopřát.

Kolik stojí samotné vaření? Na 20l 12° piva potřebujete cca 4,5 kg sladu. Pokud ho koupíte hotový, vyjde vás cena samotného sladu přibližně na stovku a kousek (dle použitých sladů, kvůli chuti a barvě je dobré namíchat různé slady). Na vesnici si můžete vyrobit slad sami, případně i vypěstovat ječmen. Chmel vás může vyjít zhruba na 40-50 Kč. Velmi drahé jsou sušené šlechtěné kvasnice (cca 80 Kč na várku) - proto je dobré je nakoupit buďto v pivovaru, nebo sušené kvasnice použít na první várku a pak používat kvasnice z předchozího vaření. Pokud se budete na vesnici ve vaření střídat po týdnu nebo dvou, můžete mít stále čerstvé kvasnice po hodně generací. A ještě můžete napéct hromady pivních rohlíků či jiných dobrot z přebytečných kvasnic.

Surovinové náklady tedy vycházejí zhruba na 250 Kč na 20l. Pokud otáčíte kvasnice z předchozích várek, spadne vám cena přibližně na 170 Kč. Pokud si pěstujete svůj ječmen a vyrábíte základní slad sami, pak stačí jen dokoupit něco málo barvících a dochucovacích sladů, a můžete být na ceně kolem stovky. Tedy zhruba 2,50 za půllitr.

Ještě musíme připočíst náklady na elektřinu - v městském bytě to vyjde nejdráž, protože na vše musíte mít lednice. Dle mých odhadů se pohybuje spotřeba kolem 160 Kč na várku (včetně zrání). Pokud máte dobrý sklep, ušetříte hodně na energii. Při optimální variantě (vlastní ječmen a kvasnice) se můžete dostat k ceně kolem 3 Kč na půllitr velmi dobrého piva, při nákupu hotového sladu a použití sušených kvasnic vás vyjde půllitr přibližně na 10 Kč. Kvasnice z předchozího vaření vám sníží přímé náklady o 2 kačky na půllitr. Cenu své práce samozřejmě nepočítáte, je to hobby. :)

Na co nesmíme v žádném případě zapomenout, jsou nádoby na zrání, ve kterých pivo leží nejméně měsíc (raději dva a více). Nejlépe se mi osvědčily skleněné lahve s patentním uzávěrem. Před započetím vaření je tedy třeba vypít aspoň 60 či více Bernardů a dobře vymyté lahve uschovávat. :)

Bonus domácího vaření: žádná spotřební daň, žádná DPH, žádné kontroly z hygieny, množství dobrých kamarádů. Ze zbytkového mláta si pak můžete společně vykrmit prase a k nějaké pivní smršti si udělat vepřové hody.

Malus domácího vaření: manželka, která dosud pivo nepila, dost možná začne, kamarádi jsou neuvěřitelně žízniví.

Tak co, dává to smysl?

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 2.10.2016 19:02 | karma článku: 25,84 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli