Domácí pivovaření I - prostě se chlapsky rozhodněme
Jistě, velkopivovar umí vyrobit pivo čisté, bez závad, případně jen se zanedbatelnými závadami - které prodá jako vlastní specifikum. Co si budeme povídat, jakmile se do něčeho vloží kvasinky, je tam dlouhá řada rizik. Jenže velkopivovary vyrábí vesměs pivo sice čisté, ale mdlé, bez jiskry, bez nápadu. Až hnusné... Osobně se domnívám, že hlavní vinu na tomto bědném stavu nese změna vlastníků pivovarů, většinou zahraničních, které zajímá především finanční výnosnost, nikoliv však pivo samotné. A technologie, jejichž hlavním smyslem je ušetřit náklady a minimalizovat rizika, nikoliv výroba špičkového produktu. Uvědomte si však, zahraniční soudruzi kapitalisti, že Česko je stále ještě pivem proslulá země. Chcete snad tuto "nálepku" zničit a vymazat s povrchu zemského?
Je jasné, že velké pivovary se snaží, aby každá várka byla pokud možno stejná a pivo drželo stálou kvalitu. Avšak daň za takový přístup je vysoká - pivovar prostě neudělá špicové pivo. Vlastně udělá, ale prodává ho jako speciál za úplně jinou cenu, než průmyslovou močku.
Vede z tohoto stavu úniková cesta? Mohu vás ujistit, že vede. Jak roste cena piva, otevírá se prostor pro vznik malých pivovarů. Vaření piva v malém je totiž dražší na vstupu - v cenách surovin, technologií i lidské práce - a vyplácí se až od určité ceny, která musí být konkurenceschopná. Avšak malý pivovar je schopen uvařit mnohem lepší pivo, než velkopivovar, který dbá na vyrovnanost kvality a rozváží pivo do širého okolí. Naprosto zjednodušeně - u piva platí to samé, co u jahod. Jahoda utržená přímo z keříku v době pozdního rána, tedy kdy již sluníčko pěkně hřeje, ale noční rosa ještě nestačila vyschnout, je to nejlepší, co si může jahoda přát před svým sežráním. Tatáž jahoda utržená v době odpolední je již životem znavená a chuti povadlejší. Jahoda umořená denním pobytem v lednici je leda tak na vyhození, často obohacená květem plísně. Leda by byla zkažená genetickou modifikací, která sice zabrání jejímu rychlému zplesnivění, ale zato z jahody udělá cosi podobného polystyrenu - po chuťové i konzistenční stránce. Opusťme poezii a vraťme se do syrového světa - nejlepší pivo je přímo ze zracího sudu. Udělejte si exkurzi do nějakého pivovaru a ochutnejte správně proleželé pivo přímo ze zracího tanku - zjistíte, že je to úplně něco jiného, než co si koupíte v obchodě v lahvi (obdoba polystyrenových jahod).
Jak mít stále k dispozici jahody vychlazené ranní rosou a nahřáté prvními slunečními paprsky? Ehm, pardon, mám na mysli pivo. Udělejte si ho prostě doma. Jak začít?
1. Potřebujeme trošku víc místa, v garsonce narvané dvěma a více lidmi to prostě nejde.
2. Zbavme se nepřející manželky. Mějme na paměti, že láska k pivu nám vydrží déle, než láska k mrzuté a nepřející ženě. Bůh žehnej všem manželkám, které nás v domácím pivovaření podpoří - nebo aspoň nepřekáží.
3. Je třeba zvolit správnou technologii. Lze vařit i na sporáku v zavařovacím hrnci, ale počítejte s tím, že se od hrnce nehnete. Celý proces vaření vám totiž zabere dobu celodenní šichty (cca 8 hodin). Nebo lze pořídit počítačem řízený hrnec, ten však zas něco stojí a omezí vás v technologii vaření (pohledejte si na internetu něco o dekokčním a infuzním způsobu výroby - například zde a zde).
4. Potřebujeme další lednici (a také vhodné nádoby) na kvašení piva a další na zrání. Je třeba si uvědomit, že pivo by mělo zrát nejméně měsíc, raději dva a více. Tak dlouho nelze vydržet do další várky. Kvašení probíhá za jiných teplot, než zrání - proto jsou třeba alespoň dvě lednice. Pokud máme k dispozici vhodně chladný sklep, lze jednu lednici ušetřit. Také záleží na tom, zda máme raději spodně nebo svrchně kvašená piva - kvasí při jiných teplotách.
5. Je třeba nakoupit správné suroviny - a zejména kvasinky. Zjistěte si, jaké teploty umí vaše lednice (sklep), jaké chcete dělat pivo (spodně/svrchně kvašené) a podle toho vyberte kvasinky.
6. Dle Zákona o spotřebních daních máte povinnost se prásknout celnímu úřadu a můžete uvařit do 200 litrů piva za rok bez toho, aniž byste museli zaplatit spotřební daň. Nebo se tím nesmíte nikde chlubit, jako to dělám třeba já na tomto blogu.
Pokud dodržíte čistotu a správné postupy, budete mít po několika prvních pokusech lepší pivo, než jaké můžete koupit v lahvích, dokonce i lepší, než vám načepují v mnohých hospodách. Vyzkoušeno, tisíce děkovných dopisů. Pivu zdar, močkám zmar! :)
Zbyšek Hlinka
Babiš si dělá ze svých voličů legraci
Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...
Zbyšek Hlinka
Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?
V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...
Zbyšek Hlinka
Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie
Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...
Zbyšek Hlinka
Pochod hrdosti plešounů
Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!
Zbyšek Hlinka
Kolektivní vina v podání státních úřadů
Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...
Zbyšek Hlinka
Hledám muže, který ví, co od života chce
Aneb znáte to, jak se holčička ptá dospělého pána? „Strejdo, ty opravdu nejsi ženatý?“ „Nejsem, proč?“ „A kdo ti říká, co máš dělat?“
Zbyšek Hlinka
Proč nemůžeme mít lepší vládu
Stávající vláda je dost bídná. Jenže lepší (významně) mít nemůžeme. Představte si, že jste na dně žumpy. Hodně hluboké žumpy. Schválně dumejte, jak rychle se z ní můžete vynořit. Zejména, pokud vás žumpomilci drží za nohy ...
Zbyšek Hlinka
Levá a pravá ponožka fakt existují!
Do nynějška jsem si myslel, že řeči o levé a pravé ponožce jsou jen vtípky. Že ponožky jsou šité univerzálně a nezáleží, na jakou nohu si ji obléknete.
Zbyšek Hlinka
Panu Kšírovi – jak by se mohl vyvíjet konflikt Romové proti Ukrajinci v anarchokapitalismu
Nedávno došlo k bitce mezi skupinou Romů a jedním Ukrajincem, výsledkem je mrtvý Rom. Zdeněk Bárta na bitku napsal svůj pohled. Pod článkem se rozjela bohatá diskuze, ve které si pan Kšír neodpustil poznámku, že je to vina státu.
Zbyšek Hlinka
Máš penis? Pak budeš platit alimenty, násilníku jeden!
Takto nějak mi připadá nápad na rozšíření povinných plateb za veřejnoprávní vysílání při vlastnictví počítače a mobilu. Pro Boha živého, proč bych měl platit za něco, co mě nezajímá a ani to nekonzumuju?
Zbyšek Hlinka
Změny k horšímu, aneb neměň, co funguje
Diskuze pod zdejšími blogy získala nový formát – až jsem pojal vážné podezření, že diskutéři zde nejsou vítáni. Až tak nepřátelsky laděnou shledávám novou úpravu. Nebo se jedná toliko o porodní bolesti?
Zbyšek Hlinka
Používá Babiš na Facebooku falešné účty s odpověďmi generovanými umělou inteligencí?
Babiš na FB zveřejnil tento inzerát: „Hledá se nestranný, nezávislý historik. Potřebujeme osvěžit paměť. Rozhodl jsem se zasponzorovat knihu o historii naší země od revoluce. Kdo máte zájem, pište mi i s referencemi na ...“
Zbyšek Hlinka
Blog vygenerovaný umělou inteligencí
V poslední době se vyrojilo několik článků na téma umělé inteligence. Byl jsem tedy zvědavý, jak funguje. Zda je lepší než živý člověk.
Zbyšek Hlinka
Celý život jsem makal a teď mě chtějí okrást na důchodu
S takovým názorem se můžeme setkávat často. Zejména u lidí, kteří podléhají žvástům profláknutých populistů. Další lidé si představují nějaký svůj důchodcovský účet, do kterého vkládali a ze kterého v důchodu čerpají.
Zbyšek Hlinka
Proč mám dojem, že o důchodové reformě rozhoduje banda magorů?
Abych předešel nedorozuměním, sděluji následující. Jsem již ve věku, ve kterém bych byl kdysi dříve v důchodu. Zároveň však zastávám názor, že člověk má pracovat, dokud může. Tedy jsem i pro posunování důchodového věku. ALE...
Zbyšek Hlinka
Starý pán se cítí jako šestiletá dívenka
Pánovi je 59 a má 7 dětí. Já jsem o malinko starší a cítím se jako idiot. Je to nějaké další pohlaví? Pokud ne, žádám o rozšíření seznamu. Ale teď to podstatné – ujme se mě někdo?
Zbyšek Hlinka
Datovkofobie aneb proč se lidi bojí datové schránky?
Nedávno se pod dojmem povinného zavedení datových schránek (datovek) pro OSVČ a další subjekty vyrojilo několik blogů, které lze nazvat jako datovkofobní. Myslím, že důvodem je neznalost.
Zbyšek Hlinka
Budu Babiše žalovat za poškození zdraví
No, popravdě, asi budu mít trošku problém prokázat příčinou souvislost mezi jeho prohrou a tím, že jsem se ze samé radosti z jeho prohry ožral jako mužik. A tvrdá játra a měkký mozek mohou vést i k tomu, že přijdu o práci.
Zbyšek Hlinka
Babiš chce zavléct Česko do války…
No, on teď sice v předvolební kampani tvrdí opak, názorové veletoče však předvádí každou chvíli podle toho, jak se mu to zrovna hodí. Tedy tvrdí v daný okamžik to, co chtějí slyšet přikyvující ovce.
Zbyšek Hlinka
Lže generál Pavel o své minulosti? Úvaha…
Jde o to, že Pavel vykládá své členství v KSČ jako mladickou naivitu a dále o to, co říká ohledně své služby v armádě a zejména pak ke studiím v kurzu pro pracovníky vojenské rozvědky.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 471
- Celková karma 26,83
- Průměrná čtenost 2082x