Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peklo základního nepodmíněného příjmu

Sociální inženýři zase vymýšlejí "humánní" způsoby, jak dostat lidi do nějaké katastrofy. A skrývají to za dobré úmysly. Znáte to o tom dláždění cesty do pekel, že?

Jistě jste už aspoň zaslechli, o co jde. Občas to zde opráší nějaký bloger, naposledy například tento. Pokud stále tápete, zkuste tento odkaz. Zkrátka, myšlenkou je, že se velmi zjednoduší a tedy i zlevní celý sociální systém (včetně důchodů!) a spolu s tím zásadním způsobem poklesne i potřeba úředních stavů - kdo četl Zákony profesora Parkinsona, ví, že se jedná o pouhé zbožné přání, které nemá s realitou nic společného.

Fakticky se jedná jen o další pokus, jak se dobabrat ke komunismu a zotročení lidí. Násilím se to nezdařilo, tak sociální inženýři zkoušejí jiný způsob, jak krafat lidem do života (závislost na státních dávkách je forma vazalství, rozhodně zapomeňte na sliby, že vás taková dávka osvobodí). A tak mysleli a mysleli, až vymysleli hovadinu ze všech hovadin nejhovadinovatější. A to, že každý bude mít od státu nárok na nějaký nepodmíněný příjem pro holé přežití, bez ohledu na jakoukoliv snahu. Komunisti alespoň předpokládali, že lidé budou pracovat dobrovolně. A když ne, dojde k donucování. Neokomunisti už jen doufají, že bude dobrovolně pracovat (příjmová stránka celé této srandy) takové množství lidí, které bude schopno uživit ten nepracující zbytek (výdajová stránka). Výdajovou stránku mají načrtnutou skvěle. Nikde jsem však neviděl solidně podloženou příjmovou stránku celé věci, která by počítala s charakteristikou vlastností lidí: s leností.

Když už jsem zmínil ten komunismus, četli jste si Marxův Kapitál? Já ano. První část je bezva, na ní jsem pochopil (ještě za komoušů) podstatu fungování trhu. Druhá část, kde Marx zabředává do socialismu, je nebetyčný blábol. Zůstaňme tedy u první části a pokusme se pochopit, co takový nepodmíněný příjem udělá s trhem. Zkusím nastínit jeden z možných temných scénářů dalšího vývoje. Lze vymyslet i jiné, pochybuji však, že se najde nějaký - z dlouhodobého hlediska - radostný a rozjásaný scénář.

Jistě mnozí z vás uznají, že nemalá část lidí chodí do práce prostě proto, že se potřebují nějak uživit a na sociální dávky buďto nedosáhnou, nebo se stydí jít touto cestou. Nepodmíněný příjem tuto bariéru boří. Na nějaké minimum pro přežití dosáhnou všichni a nebude se za co stydět. Sociální inženýři však z nějakého podivného důvodu věří tomu, že pracující lidé budou nadále pracovat jako doposud, ale budou mít za zadkem polštářek nepodmíněného příjmu pro situaci, že se něco nepovede. Takže popeláři dál budou nadšeně vyvážet smradlavé popelnice, manažeři sociálních zařízení budou dál radostně uklízet veřejné záchodky, další budou dál radostně otročit u pokladny v hypermarketech atp. Že takové práce nahradí stroje? Inu, tak daleko ještě ani zbla nejsme.

Počítá se, že při rovnoměrném rozdělení výdajů sociálního zabezpečení ve výši současného rozpočtu by mohl činit nepodmíněný příjem přibližně 4000 na hlavu a měsíc (dle MPSV byly sociální výdaje za rok 2015 ve výši cca 489 miliard Kč, tedy děleno 12 měsíci a počtem obyvatel vyjde přibližně zmíněná částka). Dejme tomu, že mám ty 4000 jisté, začnu tedy počítat, co dál. Předpokládejme dále, že zavedení nepodmíněného příjmu nezpůsobí skokový pohyb cen (osobně si myslím, že v horizontu několika měsíců, případně málo let, způsobí inflační spirálu, ale to jen zhorší všechny scénáře).

Padá omezení, že bych o dávku přišel, pokud budu dál pracovat. Mohu tedy ve svém úsilí zvolnit a udělat si třeba o den déle volna. Bezva. Jenže ouha - udělám tak méně práce, tedy zaplatím méně daní a tedy také přispěju méně na nepodmíněné přerozdělování. To je ještě ta lepší varianta...

Dejme tomu, že umím počítat, nejsem naprostá lemra a budu chtít dál pracovat jen když budu mít chuť, protože své minimum mám jisté a skromně žít umím, je-li třeba. 4 tisíce rozhodně nestačí na samostatné bydlení v solidním bytě. Zejména ne v Praze. Ale pokud se rozhodnu, že v práci velmi polevím, aniž bych musel řešit šarády se sociálním úřadem, mohu se v klidu vystěhovat do nějaké levnější lokality. A sdružím se s několika podobně založenými kamarády, abychom utáhli náklady na bydlení. Ve výsledku mi tedy ještě nějaké peníze z těch 4000 zbydou na nějaké ošacení a trochu jídla. Přičemž nemusíme řešit, kde vezmeme na sociální a zdravotní pojištění a daně.

Co budeme jíst? Kupovat hotový chleba je drahé. Koupíme mlýnek a obilí, nameleme si mouku a chleba si upečeme. Čas na to máme. Nebo ani to obilí kupovat nebudeme, ale raději ho směníme za nějakou protislužbu. Pekařovi odnaproti klesnou tržby a v důsledku klesne počet pekařů z každých 10 na 9 (kupříkladu). Ten jeden pekař se k nám přidá. Jenže ouha, ten jeden pekař z deseti přestane do systému dávat a bude už jen brát. A chleba nebude péct na kšeft (tedy zatížený daní), ale jen pro své přátele, směnou za něco jiného, protože základní příjem nebude stačit na všechny jeho výdaje a práce pro pekaře už nebude. A podobně tomu bude v dalších oborech. Protože klesne počet lidí, kteří něco vytvářejí, vzrostou jejich odvody, abych já měl stále své 4 tisíce. Jenže při zvýšených odvodech si další lidé spočítají, že dál se jim už pracovat nevyplatí a přidají se k nám. Také se k nám přidají někteří drobní živnostníci, které prostě unaví státní buzerace v podobě kontrolních hlášení a EET ve spojení s povinností platit sociální odvody, i když nejsou příjmy. Což těm zbývajícím pracujícím zvedne odvody a spirála vedoucí do pekel je roztočená. Tím je i vysvětlený princip, proč obilí jednoduše nekoupíme, ale směníme ho - všichni se tak vyhneme vysokému zdanění.

Někdo se však zeptá: proč se takto nechovají lidé už dnes? Oni se tak někteří již zařídili, většinou na venkově. Jen to nevytrubují do světa, přišli by o svůj klid a dávky. A proč se takto nechová velká část městských pobíračů dávek? Protože neumějí počítat a jsou to lemry, které své úsilí napřou raději na vydolování větších dávek, než na směnu obilí za protislužbu a pečení svého chleba. K těmto parazitům z povolání se přidá dlouhá řada parazitů z nutnosti (pracovat budou, ale přesunuti do šedé ekonomiky), které dostane do řádné práce (tedy spojené s odvody státu) pouze kolaps nepodmíněného příjmu.

Co se s tím pokusí udělat stát? Najme vyšší počet úředníků, kteří budou vystopovávat lidi v šedé ekonomice. A věznice se naplní k prasknutí - což v důsledku vyjde opět dráž, než když parazit zůstane na svobodě. A kdopak to všechno zaplatí? Hádat můžete jen jednou, víc možností není. :)

(šeptyšetpy, řešení tajenky: ti blbci, kteří budou dále pracovat)

---

28.8.2016 11:36: Dodatek pod čarou pro zastánce nepodmíněného příjmu, kteří argumentují tím, že plošné přerozdělování zlevní administrativu. Nebylo by úplně nejlevnější, kdyby mi stát ty peníze z mých příjmů raději vůbec nesebral? Je mi fuk, zda na přímé dani, DPH, spotřební dani, atp.

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 27.8.2016 19:27 | karma článku: 38,53 | přečteno: 4643x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 695x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Hledám muže, který ví, co od života chce

Aneb znáte to, jak se holčička ptá dospělého pána? „Strejdo, ty opravdu nejsi ženatý?“ „Nejsem, proč?“ „A kdo ti říká, co máš dělat?“

27.7.2023 v 17:39 | Karma: 21,43 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Proč nemůžeme mít lepší vládu

Stávající vláda je dost bídná. Jenže lepší (významně) mít nemůžeme. Představte si, že jste na dně žumpy. Hodně hluboké žumpy. Schválně dumejte, jak rychle se z ní můžete vynořit. Zejména, pokud vás žumpomilci drží za nohy ...

12.7.2023 v 19:35 | Karma: 21,16 | Přečteno: 828x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Levá a pravá ponožka fakt existují!

Do nynějška jsem si myslel, že řeči o levé a pravé ponožce jsou jen vtípky. Že ponožky jsou šité univerzálně a nezáleží, na jakou nohu si ji obléknete.

23.6.2023 v 21:47 | Karma: 15,68 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Hlinka

Panu Kšírovi – jak by se mohl vyvíjet konflikt Romové proti Ukrajinci v anarchokapitalismu

Nedávno došlo k bitce mezi skupinou Romů a jedním Ukrajincem, výsledkem je mrtvý Rom. Zdeněk Bárta na bitku napsal svůj pohled. Pod článkem se rozjela bohatá diskuze, ve které si pan Kšír neodpustil poznámku, že je to vina státu.

17.6.2023 v 13:52 | Karma: 19,72 | Přečteno: 661x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Máš penis? Pak budeš platit alimenty, násilníku jeden!

Takto nějak mi připadá nápad na rozšíření povinných plateb za veřejnoprávní vysílání při vlastnictví počítače a mobilu. Pro Boha živého, proč bych měl platit za něco, co mě nezajímá a ani to nekonzumuju?

28.5.2023 v 18:50 | Karma: 28,70 | Přečteno: 574x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Změny k horšímu, aneb neměň, co funguje

Diskuze pod zdejšími blogy získala nový formát – až jsem pojal vážné podezření, že diskutéři zde nejsou vítáni. Až tak nepřátelsky laděnou shledávám novou úpravu. Nebo se jedná toliko o porodní bolesti?

30.4.2023 v 19:59 | Karma: 27,19 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Hlinka

Používá Babiš na Facebooku falešné účty s odpověďmi generovanými umělou inteligencí?

Babiš na FB zveřejnil tento inzerát: „Hledá se nestranný, nezávislý historik. Potřebujeme osvěžit paměť. Rozhodl jsem se zasponzorovat knihu o historii naší země od revoluce. Kdo máte zájem, pište mi i s referencemi na ...“

4.4.2023 v 20:10 | Karma: 22,92 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Blog vygenerovaný umělou inteligencí

V poslední době se vyrojilo několik článků na téma umělé inteligence. Byl jsem tedy zvědavý, jak funguje. Zda je lepší než živý člověk.

17.3.2023 v 16:33 | Karma: 13,91 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Celý život jsem makal a teď mě chtějí okrást na důchodu

S takovým názorem se můžeme setkávat často. Zejména u lidí, kteří podléhají žvástům profláknutých populistů. Další lidé si představují nějaký svůj důchodcovský účet, do kterého vkládali a ze kterého v důchodu čerpají.

4.3.2023 v 21:47 | Karma: 40,26 | Přečteno: 10944x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Proč mám dojem, že o důchodové reformě rozhoduje banda magorů?

Abych předešel nedorozuměním, sděluji následující. Jsem již ve věku, ve kterém bych byl kdysi dříve v důchodu. Zároveň však zastávám názor, že člověk má pracovat, dokud může. Tedy jsem i pro posunování důchodového věku. ALE...

26.2.2023 v 18:06 | Karma: 39,39 | Přečteno: 9595x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Starý pán se cítí jako šestiletá dívenka

Pánovi je 59 a má 7 dětí. Já jsem o malinko starší a cítím se jako idiot. Je to nějaké další pohlaví? Pokud ne, žádám o rozšíření seznamu. Ale teď to podstatné – ujme se mě někdo?

20.2.2023 v 19:51 | Karma: 23,85 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Datovkofobie aneb proč se lidi bojí datové schránky?

Nedávno se pod dojmem povinného zavedení datových schránek (datovek) pro OSVČ a další subjekty vyrojilo několik blogů, které lze nazvat jako datovkofobní. Myslím, že důvodem je neznalost.

14.2.2023 v 20:47 | Karma: 15,27 | Přečteno: 690x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Budu Babiše žalovat za poškození zdraví

No, popravdě, asi budu mít trošku problém prokázat příčinou souvislost mezi jeho prohrou a tím, že jsem se ze samé radosti z jeho prohry ožral jako mužik. A tvrdá játra a měkký mozek mohou vést i k tomu, že přijdu o práci.

28.1.2023 v 20:03 | Karma: 26,60 | Přečteno: 801x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš chce zavléct Česko do války…

No, on teď sice v předvolební kampani tvrdí opak, názorové veletoče však předvádí každou chvíli podle toho, jak se mu to zrovna hodí. Tedy tvrdí v daný okamžik to, co chtějí slyšet přikyvující ovce.

16.1.2023 v 22:44 | Karma: 36,67 | Přečteno: 2888x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Lže generál Pavel o své minulosti? Úvaha…

Jde o to, že Pavel vykládá své členství v KSČ jako mladickou naivitu a dále o to, co říká ohledně své služby v armádě a zejména pak ke studiím v kurzu pro pracovníky vojenské rozvědky.

7.1.2023 v 16:51 | Karma: 24,65 | Přečteno: 940x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli