Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak sem začal vařit pivo

Do piva sem se zamiloval v 18. Přesně. No, abych nekecal, tak plusmínus asi měsíc. Až se mi kvůli tomu táta smál, že to bylo skoro přesně podle zákona. Ale tahle láska mi vydržela nejdýl ze všech.

Od všeho sem se časem odmiloval, ale od piva ne. Protože pivo má všech 5P. Tedy jako ty nejlepší vlastnosti, kterým nikdo nemůže konkurovat. Ani žádná ženská nemůže pivu konkurovat. Snad jen ženská, která taky vaří pivo. Kdo takovou znáte? S takovou se klidně skamarádím. Prostě pivo nežárlí, když si dám jiný, pivo mi nekecá do života, co mám dělat, co nesmím, s kým se můžu a s kým nemůžu kamarádit, do jaký hospody a kdy můžu jít a tak. Já vím, tahle myšlenka je vohraná, ale je to pravda. Klidně na to vsaď boty, pudeš domu bos.

Z jednoho nepodařenýho podnikatelskýho pokusu mi zbyly dvě lednice. Tak na ně koukám, co s nima. Mám je prodat? Ty vole, takovejch peněz si za to dal, a prodám to se ztrátou. A když na ně tak zírám, vzpomněl sem si, že kvůli pivu sem se vlastně rozved. Tedy ne kvůli pivu jako takovýmu, ale proto, že mi žena nechtěla dovolit vařit si pivo doma. Ej, mou lásku životní. Tak sem jí dal kopačky a nazdar. No řekněte kdo z vás chce lemtat ty erurochcanky staráče a gambáče? To si raděj udělám svý pivo doma. Ať se Babiš třeba zvencne, daň ani EET mu z toho prostě nevodvedu.

Jestli ses někdy rozváděl, určitě to znáš. Stres a další vopičárny vokolo, no člověk zapomene i na to nejdůležitější. Na pivo. Ale já si vzpomněl, protože ty dvě plonkový lednice mě trkly do voka. Sice to chvíli trvalo, ale já nikdy nebyl nějakej rychlík, takže je to cajk.

Na co dej pozor, když chceš vařit pivo. Nekupuj si nikdy nic skleněnýho, protože to rozbiješ. Když vaříš pivo, samozřejmě při tom taky pivo piješ. Ideálně pivo, který si uvařil před tím. Ale když vaříš první pivo, musíš si holt koupit lahváče. A tak se mi stalo, že sem rozbil svůj první skleněnej cukroměr hned na začátku. Tedy potom, co sem změřil cukernatost sladiny. Prostě na pivu nešetři, pivo za to stojí a kup si něco, co se nedá snadno rozbít. Tedy ne manželku, ta se rozbije snadno. A sama, ani k tomu nemusíš nijak přispívat. Na ní tedy šetřit můžeš a takto ušetřený peníz pak můžeš použít na zvelebení domácího pivovárku.

Nejhorší sou kvasinky. S nima se musíš mazlit, sladce jim šeptat, podstrojovat jim - to je jediná věc na pivu, které je horší jak ženská. Jen se na ně ošklivě podíváš, a svině přestanou kvasit. A zkazej ti celý pivo. A tedy i život. Ale když se zkazej, můžeš jít a koupit jiný. To s manželkou nejde, protože ta tě pak zmlátí. Takže kvasinky vlastně nejsou až tak nejhorší, jak někdo občas říká.

Až mi pivo dozraje, pak na staráče a gambáč budu moct dělat dlouhej nos. Protože skoro všechno musí bejt lepší, než tyhle dvě. Vlastně ne - ještě horší je stella, ale to je vlastně stejnej majitel jako staráč. Ale stellu už nepovažuju za pivo. Tak mě to uráží, že to jako pivo prodávaj. Tak se těšim na to svoje a pak budu mezi kámošema king - konečně...

Poznámka na konec: dle zákona o spotřební dani vzniká každému domovarníku povinnost nahlásit domácí vaření správci spotřební daně (celní úřad), přičemž do 200 litrů za rok se daň neodvádí. Tak na to nezapomeňte, nebo budete mít pakárnu, až vás nějaký uvědomělý (ehm, závistivý) soused práskne. Vaření piva totiž neutajíte, pokud nebydlíte daleko od ostatních lidí :)

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 15.5.2016 15:51 | karma článku: 19,98 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 26,83 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,07 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Bohemian Rhapsody – aneb česká tragédie

Původní text je poněkud ponurý. Řekl jsem si tedy, že bych mohl zkusit přepsat text do češtiny na nějaké veselejší téma. Například jako parodii na naše úřady...

17.9.2023 v 15:34 | Karma: 11,54 | Přečteno: 685x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Kolektivní vina v podání státních úřadů

Objevilo se zde několik článků podivujících se nad zákazem vystoupení ruských občanů u nás, konkrétně tenistky Anastasii Pavljučenkové a operní pěvkyně Anny Netrebko. Hledejme detaily...

30.7.2023 v 16:37 | Karma: 27,46 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli